Kun roimalainen pystytti etäkonttorin Budapestin sydämeen
Etätyö on ollut joustavan työelämän kuuma puheenaihe viimeiset pari vuotta. Roimalla työntekijöille tarjotaan mahdollisuus joustavaan työskentelyyn, jolloin he voivat työskennellä tarpeen ja tilanteen mukaan joko jollakin Roiman toimistolla tai etänä. Quintiq-järjestelmien tekninen konsulttimme Samuli Huikuri vei perinteisen etätyöskentelyn askelta pidemmälle ja siirsi kotitoimistonsa väliaikaisesti Tampereelta Budapestiin. Lue Samulin pohdintoja etätyöstä kotimaassa ja ulkomailla!
Etätyön trendi
Etätyö on ollut joustavan työelämän kuuma puheenaihe viimeiset pari vuotta. Etätyön mahdollisuus saattaa olla monelle nykyään jopa kynnyskysymys työpaikkaa etsittäessä ja vaihdettaessa. Sosiaalisessa mediassa etätyö näkyy usein kuvana kahvikupista ja puutarhasta, kahvilasta tai etätyökaverina vieressä köllöttelevästä koirasta. Olen tehnyt samaa itsekin, eikä tässä ole sinällään mitään pahaa. Toisaalta keskusteluun ovat nousseet etätyön uhat. Mistä osista syntyy sopiva tasapaino?
![kuva jokimaisemasta Budapestissa]()
Kun työelämä siirtyy yhä enemmän internetin varaan, etätyön ja joustavuuden mahdollisuudet kasvavat automaattisesti: työ ei ole enää niin aikaan ja paikkaan sidottua. Esimerkiksi omassa työssäni Quintiq-järjestelmien teknisenä konsulttina tiimini on maantieteellisesti lähes sataprosenttisesti muualla kuin minä: suurin osa on ulkomailla, lähimmätkin vajaan parinsadan kilometrin päässä kotikaupungistani Tampereesta. Kun työ koostuu enimmäkseen puheluista tiimin ja asiakkaan kanssa, herää helposti kysymys: Miksi työnteon paikalla on väliä? Miksi raahautua toimistolle, kun matkoihin kuluu turhaa aikaa ja siellä ei välttämättä kukaan edes tee samoja töitä? Kotona kahvinkin saa keittää juuri omaan makuun sopivaksi ja radiosta voi kuunnella lempikanavaa vailla toisten huomauttelua musiikista. Kuulostaa houkuttelevalta, eikö vain?
Hyviä ja huonoja puolia
Mielestäni etätyö on tietyssä määrin hyvästä. Työskentely esimerkiksi kotoa voi olla parhaimmillaan hyvin rentouttavaa, kun sähköpostit voi lukea rauhassa aamutakki päällä kahvia tai teetä suosikkimukista hörppien. Koiran voi viedä ulos aamupäivän tauolla, ja tarpeen tullen myös juoksevia asioita voi hoitaa normaalin työpäivän aikana. Viimeisen näistä mahdollistaa tietysti myös vapaa työaika, joka meillä Roimalla on käytössä. Hyvät etäyhteydet oman ja asiakasyritysten järjestelmiin mahdollistavat myös sen, että myös matkustaessa voi hoitaa työtehtäviä asemalta, terminaalista tai itse kulkuvälineistä – tietenkin tietoturva huomioiden.
![kuva jossa koira ja kannettava tietokone]()
Etätyö on hyvin koukuttavaa, etenkin jos työmatkaan kuluu aikaa reilummin joka päivä. Tässäkin pitää kuitenkin varoa koukuttumasta liikaa. Vaikka etätyö saattaa säästää aikaa muutamia kymmeniä minuutteja päivässä, se myös altistaa yksinäisyydelle ja erottaa työpaikan sosiaalisista kontakteista. Vaikka omaa juttua ei tekisikään kukaan muu, toimistolla on yleensä muuta vuorovaikutusta – vitsailua, kahvitaukoja, lounasta, kenties pelejä sekä kaikenlaista työhön kuuluvaa ja kuulumatonta keskustelua työtovereiden kanssa. Eriytymistä työyhteisöstä ei välttämättä huomaa. Jossain vaiheessa saattaa tajuta, että ei ole käynyt toimistolla päiväkausiin.
Etätyön vaarana on myös se, että työ- ja vapaa-ajan ero saattaa helposti hämärtyä. Koska kotona on aina kaikenlaista pientä tekemistä, saattaa näihin tehtäviin tarttua myös kesken työpäivää. Mikäpä siinä, työaikahan joustaa, joten päivällä muuhun käytetyt minuutit tai tunnit voi tehdä takaisin venyttämällä päivää illan päästä. Tämä saattaa kuitenkin johtaa tilanteeseen, jossa kyllä tekee töitä vain normaalit 7,5–8 tuntia päivässä, mutta on töissä ja työajatuksissa onkin kiinni 10–12 tuntia, kun jokainen vartti ja puolituntinen pitää tehdä takaisin. Lisäksi jokainen projektiluonteista työtä tehnyt tietää, että välillä on ”pakko” venyä ja venyttää päivää. Päivien venyttäminen toinen toisensa jälkeen on huomattavasti helpompaa, kun ei ole fyysistä rajoitetta, ja niinpä työpäiviä tulee ehkä venytettyä useammin kuin olisi hyväksi. Oletteko koskaan huomanneet, miten tehokkaasti kotimatka siirtää ajatukset pois työasioista muihin askareisiin? Entä kun kotimatkaa ei ole?
Työn joustavuus ja etätyön mahdollisuus ovat hieno asia ja helpottavat työn ja henkilökohtaisen elämän yhteensovittamista monin tavoin. Onneksi Roimalla on samalla mahdollisuus myös halutessaan tehdä töitä toimistosta käsin. Etätyö on erittäin hyvä työkalu ja loistava mahdollisuus oikein käytettynä – ei ainoa ja pysyvä ratkaisu.
Etätyön etäisyydestä – kun pesti muutti perässä Pestiin
Miksi sitten moista mietin niin paljon, että oikein kirjoitusta aiheesta raapustelen? Omalle kohdalleni sattui vajaa vuosi sitten mahdollisuus muuttaa perheeni kanssa muutamaksi kuukaudeksi ulkomaille, Unkarin pääkaupunkiin Budapestiin. Työnteon puolesta en nähnyt eroa siinä, teenkö töitä Tampereelta vai Budapestistä, joten päätin kysyä työnantajaltani, mitä mieltä he olisivat siitä, jos siirtäisin kotikonttorini väliaikaisesti toiseen maahan. Suhtautuminen oli positiivista, joten melko nopeasti saimme käytännön järjestelyt käyntiin.
Kotina ja toimistona toimi yli satavuotiaan kerrostalon kaksio Pestin puolella kaupunkia. Asunto oli valmiiksi kalustettu, joten ainoastaan työpisteen perustamiseksi tarvitsi hankkia toimistopöytä. Itse muutto toimi pienenä lomareissuna, kun pääsiäisenä ajelimme Via Balticaa mukaillen läpi Viron, Latvia, Liettuan, Puolan ja Slovakian.
Yhteydenpito tiimiin sujui entiseen tapaan, aivan kuin en olisi maata vaihtanutkaan. Parhaiten tätä kaikkea kuvaa se, että koska en ole tilapäisestä muutostani pitänyt suurta meteliä – jos en sitä mitenkään salaillutkaan – monet tiimitoverini eivät edes huomanneet minun asuvan Suomen tai Tampereen ulkopuolella.![valokuva tietokoneesta katukahvilassa]()
Muuttoa suunnitellessa oli kuitenkin mietittävä kaikkia edellä mainittuja etätyön mahdollisuuksia ja sudenkuoppia, jotta saatoin varmistua tehokkuudesta sekä työpäivien aikana että töistä irtautumisessa. Suunnittelin jo etukäteen selkeät pelisäännöt, ja niistä olikin helppo pitää kiinni. Joustaminen onnistui luonnollisesti myös, mutta uusi ja kiinnostava ympäristö helpotti työpäivien lopettamista ajallaan. Budapestissä nähtävää riitti, ja kävely pitkin Tonavan rantaa siirsi ajatukset tehokkaasti töistä jonnekin aivan muualle.
Suomessakin oli kuulemma lämmin kesä, mutta Budapestissä helle helli heti huhtikuisesta saapumisestamme lähtien. Niinpä kalenterin salliessa vietin aikaa myös päivällä puistoissa ja kahviloissa, joskus töitä tehden ja joskus muuten vaan. Pidemmän tauon pitäminen kesken päivää teki välillä hyvää, kunhan piti huolen, ettei siitä tullut ihan jokapäiväistä tapaa. Jos teen jatkossa etätöitä kotona Suomessa, aion suunnitella vastaavan rytmityksen harrastusten tai vaikkapa koiran lenkityksen mukaan. Aikataulujen ei tarvitse olla kiveen hakattuja, mutta olen huomannut, että niiden noudattamisen kannattaa olla säännöllisempää kuin noudattamatta jättämisen.
Pari sanaa globalisoitumisesta
Suomi on sen verran pieni maa, että kasvuhaluinen yritys suuntaa katseen melko nopeasti ulkomaille. Internet helpottaa kommunikointia, Skandinavia on lähes kotimarkkinaa ja muu Eurooppa on fyysisestikin korkeintaan muutaman tunnin päässä. Kun ratkaisujen toimivuus on nähty ja todistettu Suomessa pienten ja suurten toimijoiden kanssa, nämä suunnat ovat loogisesti seuraava askel.
Meillä Roimalla on jo aiemmin ollut vahvoja kumppanisiteitä muihin maihin, sekä integraattorina toimimisen vuoksi, että omien tuotteiden tarjonnan osalta. Lisäksi meillä on toimisto Hollannissa ja viime kesästä alkaen myös Ruotsissa. Nyt kansainvälistymisteen panostetaan uudella innolla myös uuden pääomistajan Interan mukaantulon myötä.
Kansainvälinen laajentuminen tuo mukanaan niin haasteita kuin mahdollisuuksia. Projekteja saadaan yhä useammista maista, joten kasvu tuo helposti mukanaan vähintään hajautettua työtä. Natiiveja työntekijöitä tarvitaan ja toivotaan monessa maassa, jotta asiat ymmärretään varmasti oikein, mutta yrityksen osaamista ja kulttuuria on kuitenkin vietävä sieltä, mistä sitä voidaan ammentaa. Tätä kautta avautuu halukkaille sekä lyhyempiä että pidempiä työtilaisuuksia ja -komennuksia Suomen ulkopuolella.
Mikäli sinun eteesi tulee mahdollisuus lähteä ulkomaille, suosittelen vilpittömästi käyttämään sen, niin yksilön kuin yrityksen kannalta. Paitsi että vaihtelu virkistää ja työpäivä voi todellakin tuntua lomalta, ulkomailla asumisesta on ihan todistettua hyötyä molemmille osapuolille. Kokemukset kasvattavat ja auttavat ymmärtämään asioita eri näkökulmista (https://hbr.org/2018/05/how-living-abroad-helps-you-develop-a-clearer-sense-of-self). Mahdollisuus etätöihin Suomessa ja myös ulkomailla antaa työntekijälle sekä vapautta että vastuuta, ja uskon tämän toimivan parantavana tekijäni niin työntekijän motivaation kuin muunkin toiminnan kannalta. Uskon myös olevani itse tulevaisuudessa valmiimpi kohtaamaan muista kulttuureista tulevia ihmisiä sekä menemään vieraisiin kulttuureihin. Olen todella iloinen ja kiitollinen, että sain mahdollisuuden tehdä töitä ulkomailta käsin!
***
Mitä mieltä sinä olet etätöistä ja ulkomailla työskentelystä, onko sinulla kenties henkilökohtaisia kokemuksia? Kerro mielipiteesi! Otan mielelläni vastaan palautetta tästä kirjoituksesta ja keskustelen siihen liittyvistä aiheista – etätöistä, työviihtyvyydestä ja ulkomailla työskentelystä. Sekä tietysti siitä, millaista meillä Roimalla on tehdä töitä!
Disclaimer: Osa tässä blogitekstissä mainitsemistani asioista saattaa tuntua monesta varmasti itsestäänselvyyksiltä. Halusin, latteuksista huolimatta, mainita myös nuo asiat, sillä myös mainitsematta jättäminen ohjaa ajatuksia helposti johonkin suuntaan.
The post Enimmäkseen etätyöstä, pari sanaa globalisoitumisesta appeared first on Roima Intelligence.