Quantcast
Channel: Uutiset – Roima Intelligence
Viewing all 255 articles
Browse latest View live

Jarkko Kosunen

$
0
0

Jarkko Kosunen

Suunnittelutietojen hallinta, CAD/PLM

”Erityisosaamistani on CAD ja PLM -järjestelmien yhteiskäyttö.”

Henkilöesittely

Koulutukseltani olen konetekniikan kandidaatti. Olen opiskellut konstruktiotekniikkaa, tuotantotekniikkaa ja teollisuustaloutta Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Vapaa-aikaani vietän avovaimon, pienen lapsen ja harrastusten parissa. Harrastuksiini kuuluvat jääkiekko, salibandy ja maastopyöräily.

Kokemus alalta

Minulla on muutaman vuoden kokemus konepajateollisuudesta, pääasiassa 3D CAD-suunnittelusta käyttäen mm. NX, Inventor ja SolidWorks -järjestelmiä. Lisäksi olen käyttänyt PDM ja ERP -järjestelmiä.

Ammatillinen erityisosaaminen

Erityisosaamistani on CAD- ja PLM-järjestelmien yhteiskäyttö.
Toimin asiakkaiden ja Roiman tuotekehitysosaston välissä auttaen molempia osapuolia: asiakkaiden tukeminen järjestelmien käyttöönotossa ja käytössä, Roiman tuotekehitysosaston tukeminen asiakastarpeiden toteuttamisessa ja erilaisten käyttötapausten tunnistamisessa ja määrittelyssä.

Jarkko Kosunen

Industry Expert

jarkko.kosunen@roimaint.com
Puh. +358 20 525 3100

The post Jarkko Kosunen appeared first on Roima Intelligence.


Hannu Ojasalo, Logistiset ratkaisut

$
0
0
Valokuva Hannu Ojasalosta

Hannu Ojasalo

Logistiset ratkaisut

 

”Minulla on palava innostus kaikkeen uuteen.”

Henkilöesittely

Olen ikuinen opiskelija neljällä tutkinnolla ja viides on työn alla. Taustani on tekninen ja olen ajautunut pala palalta enemmän liiketoiminnan hallinnan ja kehittämisen puolelle. Teknologia kiinnostaa edelleen, ja myös vapaa-ajalla. Toiveena olisi, että ainakin yksi kolmesta lapsestani jatkaisi isänsä jalanjäljissä informaatioteknologian puolelle ja omaisi samanlaisena palavan kiinnostuksen kaikkeen uuteen.

 

Kokemus alalta

Olen tehnyt IT-alan töitä viimeisen 22 vuoden aikana osapäiväisesti ja täyspäiväisesti opiskellen samalla. Kokemus alaan on alkanut ohjelmoinnista ja tuesta, jatkuen palveluiden hallinnan kautta liiketoimintojen johtamiseen ja ratkaisujen myyntiin. Olen ollut sekä “asiakaspuolen” (esim. Nokia) että IT-palvelupuolen yritysten (esim. Atos) palkkalistoilla. Kokemusta löytyy sekä pienistä paikallisista että suurista globaaleista yrityksistä.

 

Ammatillinen erityisosaaminen

Tehtäväni oli löytää juuri oikeat logistiikan ratkaisut asiakkaittemme tarpeisiin ja vastata siitä, että ne otetaan käyttöön mahdollisimman hyvällä tavalla. Oma erityisosaaminen liittyy näiden ratkaisujen ylätason määrittelyyn, linkittämiseen liiketoimintahyötyihin ja oikean kaupallisen yhteistyömallin löytämiseen. Oma tekeminen keskittyy tällä hetkellä läheisesti kuljetustenhallinnan, hankinnan ja tapahtumien hallinnan ratkaisuihin.

Hannu Ojasalo

Director, Logistics Solutions Concepts

hannu.ojasalo@roimaint.com
Puh. +358 20 525 3100

The post Hannu Ojasalo, Logistiset ratkaisut appeared first on Roima Intelligence.

Läpinäkyvää logistiikkaketjua johdetaan tiedolla

$
0
0

Onko yrityksesi logistiikkaketju digitalisoitu ja läpinäkyvä alusta loppuun?

Läpinäkyvyyteen kannattaa panostaa, sillä se on edellytys koko tilaus-toimitusketjun tiedolla johtamiselle, sujuvalle toiminnalle ja optimoinnille. Helpoimmin ja nopeimmin saat toimitusketjuverkoston logistiikan ja informaatiovirrat haltuun RoimaCloud Control Tower -pilviratkaisun avulla. Varmistat samalla, että liiketoiminnallasi on aina ajantasainen tieto johtamisen tukena.

Vain oikealla tiedolla teet oikeat ratkaisut.

The post Läpinäkyvää logistiikkaketjua johdetaan tiedolla appeared first on Roima Intelligence.

Enimmäkseen etätyöstä, pari sanaa globalisoitumisesta

$
0
0

Kun roimalainen pystytti etäkonttorin Budapestin sydämeen

Etätyö on ollut joustavan työelämän kuuma puheenaihe viimeiset pari vuotta. Roimalla työntekijöille tarjotaan mahdollisuus joustavaan työskentelyyn, jolloin he voivat työskennellä tarpeen ja tilanteen mukaan joko jollakin Roiman toimistolla tai etänä. Quintiq-järjestelmien tekninen konsulttimme Samuli Huikuri vei perinteisen etätyöskentelyn askelta pidemmälle ja siirsi kotitoimistonsa väliaikaisesti Tampereelta Budapestiin. Lue Samulin pohdintoja etätyöstä kotimaassa ja ulkomailla!

Etätyön trendi

Etätyö on ollut joustavan työelämän kuuma puheenaihe viimeiset pari vuotta. Etätyön mahdollisuus saattaa olla monelle nykyään jopa kynnyskysymys työpaikkaa etsittäessä ja vaihdettaessa. Sosiaalisessa mediassa etätyö näkyy usein kuvana kahvikupista ja puutarhasta, kahvilasta tai etätyökaverina vieressä köllöttelevästä koirasta. Olen tehnyt samaa itsekin, eikä tässä ole sinällään mitään pahaa. Toisaalta keskusteluun ovat nousseet etätyön uhat. Mistä osista syntyy sopiva tasapaino?

kuva jokimaisemasta Budapestissa

Kun työelämä siirtyy yhä enemmän internetin varaan, etätyön ja joustavuuden mahdollisuudet kasvavat automaattisesti: työ ei ole enää niin aikaan ja paikkaan sidottua. Esimerkiksi omassa työssäni Quintiq-järjestelmien teknisenä konsulttina tiimini on maantieteellisesti lähes sataprosenttisesti muualla kuin minä: suurin osa on ulkomailla, lähimmätkin vajaan parinsadan kilometrin päässä kotikaupungistani Tampereesta. Kun työ koostuu enimmäkseen puheluista tiimin ja asiakkaan kanssa, herää helposti kysymys: Miksi työnteon paikalla on väliä? Miksi raahautua toimistolle, kun matkoihin kuluu turhaa aikaa ja siellä ei välttämättä kukaan edes tee samoja töitä? Kotona kahvinkin saa keittää juuri omaan makuun sopivaksi ja radiosta voi kuunnella lempikanavaa vailla toisten huomauttelua musiikista. Kuulostaa houkuttelevalta, eikö vain?

Hyviä ja huonoja puolia

Mielestäni etätyö on tietyssä määrin hyvästä. Työskentely esimerkiksi kotoa voi olla parhaimmillaan hyvin rentouttavaa, kun sähköpostit voi lukea rauhassa aamutakki päällä kahvia tai teetä suosikkimukista hörppien. Koiran voi viedä ulos aamupäivän tauolla, ja tarpeen tullen myös juoksevia asioita voi hoitaa normaalin työpäivän aikana. Viimeisen näistä mahdollistaa tietysti myös vapaa työaika, joka meillä Roimalla on käytössä. Hyvät etäyhteydet oman ja asiakasyritysten järjestelmiin mahdollistavat myös sen, että myös matkustaessa voi hoitaa työtehtäviä asemalta, terminaalista tai itse kulkuvälineistä – tietenkin tietoturva huomioiden.

kuva jossa koira ja kannettava tietokone

Etätyö on hyvin koukuttavaa, etenkin jos työmatkaan kuluu aikaa reilummin joka päivä. Tässäkin pitää kuitenkin varoa koukuttumasta liikaa. Vaikka etätyö saattaa säästää aikaa muutamia kymmeniä minuutteja päivässä, se myös altistaa yksinäisyydelle ja erottaa työpaikan sosiaalisista kontakteista. Vaikka omaa juttua ei tekisikään kukaan muu, toimistolla on yleensä muuta vuorovaikutusta – vitsailua, kahvitaukoja, lounasta, kenties pelejä sekä kaikenlaista työhön kuuluvaa ja kuulumatonta keskustelua työtovereiden kanssa. Eriytymistä työyhteisöstä ei välttämättä huomaa. Jossain vaiheessa saattaa tajuta, että ei ole käynyt toimistolla päiväkausiin.

Etätyön vaarana on myös se, että työ- ja vapaa-ajan ero saattaa helposti hämärtyä. Koska kotona on aina kaikenlaista pientä tekemistä, saattaa näihin tehtäviin tarttua myös kesken työpäivää. Mikäpä siinä, työaikahan joustaa, joten päivällä muuhun käytetyt minuutit tai tunnit voi tehdä takaisin venyttämällä päivää illan päästä. Tämä saattaa kuitenkin johtaa tilanteeseen, jossa kyllä tekee töitä vain normaalit 7,5–8 tuntia päivässä, mutta on töissä ja työajatuksissa onkin kiinni 10–12 tuntia, kun jokainen vartti ja puolituntinen pitää tehdä takaisin. Lisäksi jokainen projektiluonteista työtä tehnyt tietää, että välillä on ”pakko” venyä ja venyttää päivää. Päivien venyttäminen toinen toisensa jälkeen on huomattavasti helpompaa, kun ei ole fyysistä rajoitetta, ja niinpä työpäiviä tulee ehkä venytettyä useammin kuin olisi hyväksi. Oletteko koskaan huomanneet, miten tehokkaasti kotimatka siirtää ajatukset pois työasioista muihin askareisiin? Entä kun kotimatkaa ei ole?

Työn joustavuus ja etätyön mahdollisuus ovat hieno asia ja helpottavat työn ja henkilökohtaisen elämän yhteensovittamista monin tavoin. Onneksi Roimalla on samalla mahdollisuus myös halutessaan tehdä töitä toimistosta käsin. Etätyö on erittäin hyvä työkalu ja loistava mahdollisuus oikein käytettynä – ei ainoa ja pysyvä ratkaisu.

Etätyön etäisyydestä – kun pesti muutti perässä Pestiin

Miksi sitten moista mietin niin paljon, että oikein kirjoitusta aiheesta raapustelen? Omalle kohdalleni sattui vajaa vuosi sitten mahdollisuus muuttaa perheeni kanssa muutamaksi kuukaudeksi ulkomaille, Unkarin pääkaupunkiin Budapestiin. Työnteon puolesta en nähnyt eroa siinä, teenkö töitä Tampereelta vai Budapestistä, joten päätin kysyä työnantajaltani, mitä mieltä he olisivat siitä, jos siirtäisin kotikonttorini väliaikaisesti toiseen maahan. Suhtautuminen oli positiivista, joten melko nopeasti saimme käytännön järjestelyt käyntiin.

Kotina ja toimistona toimi yli satavuotiaan kerrostalon kaksio Pestin puolella kaupunkia. Asunto oli valmiiksi kalustettu, joten ainoastaan työpisteen perustamiseksi tarvitsi hankkia toimistopöytä. Itse muutto toimi pienenä lomareissuna, kun pääsiäisenä ajelimme Via Balticaa mukaillen läpi Viron, Latvia, Liettuan, Puolan ja Slovakian.

Yhteydenpito tiimiin sujui entiseen tapaan, aivan kuin en olisi maata vaihtanutkaan. Parhaiten tätä kaikkea kuvaa se, että koska en ole tilapäisestä muutostani pitänyt suurta meteliä – jos en sitä mitenkään salaillutkaan – monet tiimitoverini eivät edes huomanneet minun asuvan Suomen tai Tampereen ulkopuolella.valokuva tietokoneesta katukahvilassa

Muuttoa suunnitellessa oli kuitenkin mietittävä kaikkia edellä mainittuja etätyön mahdollisuuksia ja sudenkuoppia, jotta saatoin varmistua tehokkuudesta sekä työpäivien aikana että töistä irtautumisessa. Suunnittelin jo etukäteen selkeät pelisäännöt, ja niistä olikin helppo pitää kiinni. Joustaminen onnistui luonnollisesti myös, mutta uusi ja kiinnostava ympäristö helpotti työpäivien lopettamista ajallaan. Budapestissä nähtävää riitti, ja kävely pitkin Tonavan rantaa siirsi ajatukset tehokkaasti töistä jonnekin aivan muualle.

Suomessakin oli kuulemma lämmin kesä, mutta Budapestissä helle helli heti huhtikuisesta saapumisestamme lähtien. Niinpä kalenterin salliessa vietin aikaa myös päivällä puistoissa ja kahviloissa, joskus töitä tehden ja joskus muuten vaan. Pidemmän tauon pitäminen kesken päivää teki välillä hyvää, kunhan piti huolen, ettei siitä tullut ihan jokapäiväistä tapaa. Jos teen jatkossa etätöitä kotona Suomessa, aion suunnitella vastaavan rytmityksen harrastusten tai vaikkapa koiran lenkityksen mukaan. Aikataulujen ei tarvitse olla kiveen hakattuja, mutta olen huomannut, että niiden noudattamisen kannattaa olla säännöllisempää kuin noudattamatta jättämisen.

Pari sanaa globalisoitumisesta

Suomi on sen verran pieni maa, että kasvuhaluinen yritys suuntaa katseen melko nopeasti ulkomaille. Internet helpottaa kommunikointia, Skandinavia on lähes kotimarkkinaa ja muu Eurooppa on fyysisestikin korkeintaan muutaman tunnin päässä. Kun ratkaisujen toimivuus on nähty ja todistettu Suomessa pienten ja suurten toimijoiden kanssa, nämä suunnat ovat loogisesti seuraava askel.

Meillä Roimalla on jo aiemmin ollut vahvoja kumppanisiteitä muihin maihin, sekä integraattorina toimimisen vuoksi, että omien tuotteiden tarjonnan osalta. Lisäksi meillä on toimisto Hollannissa ja viime kesästä alkaen myös Ruotsissa. Nyt kansainvälistymisteen panostetaan uudella innolla myös uuden pääomistajan Interan mukaantulon myötä.

Kansainvälinen laajentuminen tuo mukanaan niin haasteita kuin mahdollisuuksia. Projekteja saadaan yhä useammista maista, joten kasvu tuo helposti mukanaan vähintään hajautettua työtä. Natiiveja työntekijöitä tarvitaan ja toivotaan monessa maassa, jotta asiat ymmärretään varmasti oikein, mutta yrityksen osaamista ja kulttuuria on kuitenkin vietävä sieltä, mistä sitä voidaan ammentaa. Tätä kautta avautuu halukkaille sekä lyhyempiä että pidempiä työtilaisuuksia ja -komennuksia Suomen ulkopuolella.

Mikäli sinun eteesi tulee mahdollisuus lähteä ulkomaille, suosittelen vilpittömästi käyttämään sen, niin yksilön kuin yrityksen kannalta. Paitsi että vaihtelu virkistää ja työpäivä voi todellakin tuntua lomalta, ulkomailla asumisesta on ihan todistettua hyötyä molemmille osapuolille. Kokemukset kasvattavat ja auttavat ymmärtämään asioita eri näkökulmista (https://hbr.org/2018/05/how-living-abroad-helps-you-develop-a-clearer-sense-of-self). Mahdollisuus etätöihin Suomessa ja myös ulkomailla antaa työntekijälle sekä vapautta että vastuuta, ja uskon tämän toimivan parantavana tekijäni niin työntekijän motivaation kuin muunkin toiminnan kannalta. Uskon myös olevani itse tulevaisuudessa valmiimpi kohtaamaan muista kulttuureista tulevia ihmisiä sekä menemään vieraisiin kulttuureihin. Olen todella iloinen ja kiitollinen, että sain mahdollisuuden tehdä töitä ulkomailta käsin!

***

Mitä mieltä sinä olet etätöistä ja ulkomailla työskentelystä, onko sinulla kenties henkilökohtaisia kokemuksia? Kerro mielipiteesi! Otan mielelläni vastaan palautetta tästä kirjoituksesta ja keskustelen siihen liittyvistä aiheista – etätöistä, työviihtyvyydestä ja ulkomailla työskentelystä. Sekä tietysti siitä, millaista meillä Roimalla on tehdä töitä!

Disclaimer: Osa tässä blogitekstissä mainitsemistani asioista saattaa tuntua monesta varmasti itsestäänselvyyksiltä. Halusin, latteuksista huolimatta, mainita myös nuo asiat, sillä myös mainitsematta jättäminen ohjaa ajatuksia helposti johonkin suuntaan.

The post Enimmäkseen etätyöstä, pari sanaa globalisoitumisesta appeared first on Roima Intelligence.

Logistiikan mustat aukot

$
0
0

ROIMA AKATEMIA

Logistiikan mustat aukot

valokuva mustasta aukosta

Olen kuullut viime aikoina monta kertaa kuvauksen, että logistiikassa on jossain kohtaa niin kutsuttu "musta aukko". Tällainen toimintaa haittaava anomalia esiintyy usein esimerkiksi tavaran lähetyksen ja sen vastaanottamisen välillä. Lähetyksen seuranta katkeaa siinä kohtaa, kun toimittaja kuittaa tilauksen toimitetuksi. Seuraavaksi tilauksesta kuullaan, kun se saapuu määränpäähänsä

B2C näyttää mallia B2B-puolelle

Tämä on meille kaikille tuttua myös B2C-kaupassa, jossa lähetysten seuranta on kylläkin kehittynyt joillain toimijoilla jopa sellaiselle tasolle, että ”mustilta aukoilta” vältytään. B2B-puolella tullaan tässäkin tapauksessa perässä. Siellä tarvittaisiin juuri parempaa varmuutta lähetysten etenemisestä ja saapumisaikataulusta.

”Mustan aukon” häivyttäminen ei ole mahdotonta. Kaikki on kiinni siitä, miten hyvin lähetystä ”statustetaan” matkan varrella. Ja tämähän riippuu täysin kuljetusketjussa mukana olevien toimijoiden aktiivisuudesta. Seuraavaksi tulee päästä kiinni tähän tietoon ja se onnistuu yksinkertaisimmillaan tiedustelemalla asiaa puhelimitse tai sähköpostilla tai käyttämällä tietyn toimijan asiakkailleen tarjoamaa portaalia. Tällainen ”manuaalinen” tietojen kerääminen on kuitenkin erittäin työlästä ja hidasta. Aika kuluu siihen, että tietoa kerätään eikä siihen, että tiedon perusteella määriteltäisiin ja tehtäisiin lopputulosta parantavia toimenpiteitä. Kokonaiskuvan saaminen on myös tällä tavalla vaikeaa.

Edistyneempi tapa on integroitua toimijoihin joko elektronisesti tai käyttöliittymän kautta. Tällä tavalla voidaan parhaimmassa tapauksessa saada reaaliaikainen näkymä ketjusta toimittajan prosesseista kuljetuksen kautta omaan varastoon tai tuotantoon asti. Näin voidaan muun muassa taata parempi palvelutaso omille asiakkaille, suunnitella tuotantoa tarkemmin tai vaikkapa alentaa varastotasoja ja tätä kautta alentaa käyttöomaisuuden arvoa. ”Musta aukko” alkaa näin jo näyttää epätodennäköiseltä.

RoimaCloud Control Tower

Edistyneempi tapa on integroitua toimijoihin joko elektronisesti tai käyttöliittymän kautta. Tällä tavalla voidaan parhaimmassa tapauksessa saada reaaliaikainen näkymä ketjusta toimittajan prosesseista kuljetuksen kautta omaan varastoon tai tuotantoon asti. Näin voidaan muun muassa taata parempi palvelutaso omille asiakkaille, suunnitella tuotantoa tarkemmin tai vaikkapa alentaa varastotasoja ja tätä kautta alentaa käyttöomaisuuden arvoa. ”Musta aukko” alkaa näin jo näyttää epätodennäköiseltä.

Toteutimme asiakkaallemme logistiikan Control Tower -ratkaisun vastaavista lähtökohdista. Heidän raaka-aineiden hankinnan henkilöstönsä aika kului ennen toimitusten tilanteen selvittämiseen ja mahdolliset poikkeamat saattoivat selvitä vasta, kun toimituksen piti jo olla tuotannossa käytettävänä. Poikkeamien tunnistamiseen ja niihin reagointiin ei vain jäänyt tarpeeksi aikaa. Koska tämä raaka-aine tuotetaan kaukomailta, kyseessä on lähinnä merirahdin seuraaminen. Tähän saimme mahdollisuuden INTTRAn kautta. INTTRA on merirahdin verkosto, jonka kautta voidaan varata laivakuljetuksia, tehdä laivausohjeita ja jossa laivayhtiöt jakavat laivojensa statustietoja. Tästä saimme hyvän kanavan hakea keskitetysti asiakkaan kaipaamat tiedot. Ennen kuin pääsimme rakentamaan datan pohjalta tarpeen mukaisia visuaalisia näkymiä, tarvitsimme myös dataa asiakkaan toiminnanohjausjärjestelmästä. Kyseessä oli siis vahvasti integraatioprojekti.

Kun tarvittavat tiedot ovat nyt integroituna ja asianmukaisin säännöin yhdisteltynä, niiden pohjalta pystyy rakentamaan visuaalisia näkymiä, joiden perusteella asiakas voi seurata reaaliaikaisesti toimitusten etenemistä ja reagoimaan tarvittaessa eteen tuleviin poikkeamiin. Energiaa ja vaivaa ei mene enää tietojen metsästämiseen ja manuaaliseen yhdistelemiseen. Tämän asiakkaan ”musta aukko” on siis merirahdin osalta häivytetty historiaan.

Valokuva Hannu Ojasalosta

Hannu Ojasalo

Director, Logistics Solutions Concepts

hannu.ojasaloi@roimaint.com
Puh. +358 20 525 3100

The post Logistiikan mustat aukot appeared first on Roima Intelligence.

Roima Asiakaspäivä 2019

$
0
0

Roima Asiakaspäivä 2019

Yleisövalokuva Roiman asiakaspäivästä

RoimaDay 2019: Digitaalinen murros tilaus-toimitusketjussa

Teknologia kehittyy ja maailma sen myötä muuttuu yhä nopeammin. Käynnissä on muutos, josta puhutaan termeillä Digitalisaatio, digitaalinen murros, Digital transformation, Smart Manufacturing, Teollisuus 4.0, Teollinen internet. Kilpailukyvyn säilyttämiseen ja parantamiseen on tarjolla aivan uusia keinoja ja työvälineitä.

valokuvassa Taneli Tikka

Digitaalinen murros on täydessä vauhdissa – tulevaisuus tuo radikaaleja muutoksia teollisuuden toimintaan, koko valmistuksen arvoketjulle, sen yhteistyöverkostoihin, myynti- ja hankintamalleihin sekä logistisen ketjun reaaliaikaiseen hallintaan.

Keynote-esiintyjänä Taneli Tikka

Taneli Tikka tunnetaan innovatiivisena liiketoiminnan kehittäjänä ja digitalisaation sanansaattajana kymmenistä yrityksistä, startupeista isoihin konserneihin. Vielä toistaiseksi Tikka toimii myös Valtion kehitysyhtiö Vake Oy:n toimitusjohtajana, edistämässä suomalaisen teknologia-alan menestystä. Tanelin erityisiä kiinnostuksen kohteita ovat automaatio, robotiikka ja tekoäly.

Kohtaamisia, näkökulmia, tietoa, tulevaisuutta

Roima Asiakaspäivältä on totuttu odottamaan paljon – mielenkiintoista ohjelmaa niin asiantuntijoille, päättäjille kuin liiketoiminnan kehittäjille. Iloksemme odotukset ovat myös täyttyneet. Eikä tämäkään vuosi tee poikkeusta!

Kaikki asiakkaamme ovat lämpimästi tervetulleita torstaina 7.11. Hämeenlinnaan, jossa perinteikäs hotelli Aulanko täyttyy Roimasta väestä – mukaan mahtuu 400 ensimmäistä ilmoittautunutta. Ennakkokutsut lähtevät juhannusviikolla, tarkkaile sähköpostiasi ja ilmoittaudu jo mukaan!

Roima Asiakaspäivän pääsalissa ihmisiä

RoimaDay 2019 ohjelma julkistetaan kesän jälkeen. 

The post Roima Asiakaspäivä 2019 appeared first on Roima Intelligence.

Teollisuuden modernit ninjat ja varastettu Roimachine

$
0
0

Mikäli olet seurannut aktiivisesti sosiaalisen median kanaviamme, tiedät että viime aikoina roimalaisilla on ollut monia hyviä syitä juhlistaa menestystä kakkukahvien kera.

Salmisaaressa, kattojen yläpuolella, oli hyvä ottaa perspektiiviä asioihin.

Keskiviikkona 12.6. oli Roima Summer Day – henkilöstön kesäpäivä – joka osoittautui varsin tehokkaaksi keinoksi sulatella kakkuja harjoittelemalla ninjataitoja!

Päivän aluksi kävimme toimitusjohtaja Jukka Ropposen johdolla läpi Roiman 5-vuotisen historian kohokohdat sekä tulevaisuuden suunnitelmat. Kuulimme myös hr-johtajan terveiset ja saimme onnitella pitkän linjan roimalaisia 10, 20 ja 30 vuotta kestäneistä työurista! Kun palkintoseremonia ja aaltojen tekeminen päättyivät, ilmestyi estradille kuin tyhjästä kaksi ninjaa!

Intensiivisen ninjataistelun jälkeen saimme kuulla, että viime yönä toimistollemme on murtauduttu ja tärkein omaisuutemme, Roimachine, on viety!

Nopeasti ninjat rekrytoivat roimalaiset tiimeihin ja haastoivat meidät laittamaan ninjataitomme koetukselle. Vain jos onnistuisimme selvittämään kaikki asetetut tehtävät, voisimme saada Roimachinen takaisin. Meidän onneksemme roimalaisia oli saapunut päivään kaikkialta Suomesta n. 140 henkeä ja pystyimme laittamaan modernit ninjataitomme koetukselle.

Päivä alkoi rauhallisissa merkeissä

Vanhat vai uudet konstit

Kun asiaa miettii tarkemmin, voi nähdä kuinka entisajan ninjat olisivat voineet hyödyntää moderneja työkalujamme: Toiminnan ohjausjärjestelmän ja tuotehallinnan avulla olisi helposti voinut järjestellä ja organisoida ninjojen myymiä strategisiapalveluita ja vakoilua, sekä varmistaa, että vakoiluun tarvittavat varusteet ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tähän olisi myös auttanut logistiikan järjestelmämme, eikä heittotähtitoimituksia olisi tarvinnut odotella turhaan viikkokausia. Kysynnän ja tarjonnan suunnittelulla olisi puolestaan varmistettu, että jokaiselle työlle on tekijänsä. Konenäöllä ja valmistuksen ohjauksella olisi voinut todennäköisesti tehostaa ninjojen varusteiden tuotantoa, jottei miekka, nijakeni, katkea väärällä hetkellä. (Lähde: https://www.oulu.fi/Harukaze/Nissinen_2010.html )

Modernien ninjojemme ei onneksi tarvinnut lähteä suorittamaan kyseenalaisia tehtäviä, vaan saimme laittaa taitomme koetukselle Agility, Creativity, Targeting, Problem Solving ja Mindfulness-ryhmissä. Kaikki ryhmät onnistuivat loistavasti mestarininjan asettamista haasteista ja saimme lopulta pelastettua arvokkaan Roimachinemme, joka oikeastaan on me roimalaiset yhdessä. Japanissa ninjat tunnetaan yleisimmin shinobeina 忍の者, shinobi-no-mono, joka tarkoittaa ”hän, joka on taitava näkymättömyyden taidossa”. Tämä onkin yksi suurimmista eroista menneisyyden ja modernien teollisuuden ninjojemme välillä: Jokainen roimalainen halutaan nähdä.

Kohti uusia seikkailuja

Onnistuneen tehtävän päätteeksi nautimme juhla-ateriasta ja hauskasta seurasta, kunnes oli aika lähteä paluumatkalle Poriin, Turkuun, Seinäjoelle, Tampereelle, Espooseen, Kotkaan… meitä roimalaisia löytyy todellakin ympäri Suomen! Ja samaan aikaan myös ruotsalaiset kollegamme nauttivat Roima Summer Daysta seikkailemalla Västeråsissa, niin maalla kuin merellä.

valokuva jossa ninjat ja roimalainen

Tehtävä suoritettu ja Roimachine on pelastettu!

 

Askel kohti tavoitteen saavuttamista!

The post Teollisuuden modernit ninjat ja varastettu Roimachine appeared first on Roima Intelligence.

Roima on TiVi 250 -kasvuyritys

$
0
0

Roima on TiVi 250 -kasvuyritys

Kasvu on elämän merkki

TiVi listasi jälleen vuoden kovimmat ict-kasvajat. Ict-alan yritykset ovat keskimäärin paremmalla kasvu-uralla kuin muut toimialat. Suurimpien yritysten kasvuvauhti pysyi lähes edellisvuoden 9,9 prosentin tasolla. Kasvu oli myös kannattavaa; nettotulosprosentti oli keskimäärin 3,2 prosenttia.

Roimalla on kasvu geeneissä: viidessä toimintavuodessa olemme lähes kymmenkertaistaneet liikevaihtomme ja väkimäärämme. Tämä porukka on sitoutunut kehittämään ratkaisuja, joilla Euroopan teollisuus pidetään kannattavana ja kilpailukykyisenä!

– Jukka Ropponen, CEO

23 miljoonan euron liikevaihdolla ylsimme sijalle 132. Viime vuoden kasvuprosenttimme oli peräti 27%. Komeita lukuja on luvassa myös ensi vuodelle, saimmehan lentävän lähdön tälle vuodelle heti tammikuussa tapahtuneella Logia Softwaren liittymisellä Roimaan. Uusia rekrytointeja on sen jälkeen tehty etenkin logistiikkapuolella sekä Ruotsin yksiköissämme. Hyvää lupaa myös se, että roimalaiset ovat tiiviisti kiinni asiakasprojekteissa ja tuotekehityksessä.

Roimalaisten osaaminen, asiantuntemus ja pätevät ratkaisut ovat tehostaneet jo yli 300 yrityksen toimintaa.

The post Roima on TiVi 250 -kasvuyritys appeared first on Roima Intelligence.


1 000 %:n kasvu viidessä vuodessa – miten Roima teki sen?

$
0
0

1 000 %:n kasvu viidessä vuodessa – miten Roima teki sen?

Roima Intelligence Inc. on ollut erittäin vahvalla kasvupolulla siitä saakka, kun yrityksen tarinassa alkoi uusi luku toukokuussa 2014. Tuolloin Korona Invest osti osake-enemmistön yrityksestä Delta Enterprise, josta oli kasvava se yritys, jonka tänään tunnemme nimellä Roima Intelligence.

Vuonna 2014 yrityksen liikevaihto oli 2,9 miljoonaa euroa ja tulos negatiivinen. Nyt, vuonna 2019, Roima on saavuttamassa jo 32+ miljoonan euron liikevaihdon ja lähes 20 % käyttökatteen (EBITDA). Tämä tarkoittaa yli tuhannen prosentin kasvua reilussa viidessä vuodessa.

Miten näin ilmiömäinen kasvu on mahdollista samalla, kun kannattavuus kasvaa? Tarkastelkaamme joitakin tärkeitä vaikuttimia ja syitä Roiman tulosten takana:

  • Harkittu liiketoimintasuunnitelma. Se on ollut kasvumme perusta. Kaikkien näiden vuosien ajan yritys on kyennyt keskittymään suunnitelmiensa toteuttamiseen niiden hiomisen ja/tai painopisteen siirtelyn ja suunnanmuutosten sijaan.
  • Valitut kohdeasiakkaat ovat pysyneet samoina koko ajan. Yritys on keskittynyt erillistuotantoon (discrete manufacturing) ja nopeasti liikkuvien kulutushyödykkeiden toimialaan (Fast Moving Consumer Goods, FMCG), minkä ansiosta olemme kyenneet jatkuvasti oppimaan lisää asiakkaistamme ja heidän tarpeistaan ja haasteistaan.
  • Kohdennetut hankinnat ovat olleet tarkkaan harkittuja ja tuoneet lisäarvoa kohdealoille ja kohdeasiakkaille. Roimaan liitetyt yritykset on aina tuotu Roima-brändin alle ja integroitu yritykseen viipymättä. Ostetut yhtiötovat tuoneet Roiman portfolioon uusia teknologioita ja ratkaisuja asiakkaidemme tarpeiden mukaisesti. Kaikki hankitut teknologiat ja toiminnot ovat pohjautuneet alkuperäiseen ISA-95-kartoitukseemme ja asiakastarveanalyysiin.
  • Upeat asiakkaat, jotka keskittyvät jatkuvasti toimintansa kilpailukyvyn varmistamiseen: Valmet Automotive, Carrus Delta, Planmeca, Wipak, Snellman, Fastems ja Marel Meat, mainitakseni vain joitakin esimerkkejä yli 300 asiakkaastamme.
  • Kasvuhakuinen omistajakunta: Ensin Korona Investin ja nyt viimeisen reilun vuoden aikana Intera Partnersin myötä pääomistajuutemme on ollut kasvuhakuisten sijoittajien erittäin osaavissa käsissä, ja he ovat myös mahdollistaneet rahoituksen tarvittaville strategisille yritysostoille. Sen lisäksi meillä on ollut käynnissä laajennettu hanke, jonka myötä myös moni avaintyöntekijä on saanut mahdollisuuden investoida yritykseen ja ryhtyä osakkaaksi.
  • Viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä kaikki ne mahtavat ihmiset, jotka Roimalla työskentelevät ja joilla on aito halu ja palo auttaa asiakkaitaan. Alussa vuonna 2014 meitä oli vain 30 työntekijää, ja nyt meitä on jo melkein 270. Roimalaiset ovat sitoutuneet asiakkaisiinsa ja ylpeitä niistä tuloksista, jotka olemme heidän kanssaan yhdessä saavuttaneet.

 

On ollut hienoa olla osa tätä tarinaa viimeiset viisi vuotta ja olla todistamassa yrityksen jatkuvaa kasvua. Roimalla menee nyt paremmin kuin koskaan aiemmin eikä ole mitään syytä, miksei sen kasvu jatkuisi samanlaisena tai jopa nopeampana. Roimalla sekä sen asiakkailla ja työntekijöillä on edessään jännittävät ajat.

Roima jatkaa tästä eteenpäin entiseen tapaan, suunnitelmiensa mukaisesti. Eräs suunnitelma, jonka teimme sijoittajiemme kanssa joitakin vuosia sitten, oli laajentaa ylimmän johdon valmiuksia ja osaamista. Osana tätä suunnitelmaa minulla on ilo ja kunnia liittyä tulevana syksynä Roiman hallitukseen ja toivottaa tervetulleeksi uusi toimitusjohtaja, joka jatkaa Roiman luotsaamista kohti tavoitteitaan.

Espoossa 19.7.2019

Jukka Ropponen
CEO
Roima Intelligence Inc.

The post 1 000 %:n kasvu viidessä vuodessa – miten Roima teki sen? appeared first on Roima Intelligence.

Roima on valinnut uuden toimitusjohtajan

$
0
0

Roima on valinnut uuden toimitusjohtajan

Espoo 22.7.2019

Roiman hallitus on valinnut yrityksen uudeksi toimitusjohtajaksi 1.10.2019 alkaen Markus Kalalahden. Ennen Roimaa Kalalahti on toiminut Telia Cygaten ja Telia Datainfon toimitusjohtajana.

Kalalahden mukaantulon myötä yrityksen nykyinen toimitusjohtaja Jukka Ropponen siirtyy Roiman hallitukseen.

”Olemme erittäin iloisia saadessamme toivottaa Markuksen tervetulleeksi Roimaan. Markuksen vankka kokemus tietotekniikan ratkaisuista ja asiantuntijayrityksistä tekee hänestä ihanteellisen johtajan edistämään Roiman seuraavaa kehitysvaihetta. Hallitus kiittää lämpimästi Jukka Ropposta siitä visionäärisestä johtajuudesta ja omistautumisesta, jolla hän on kasvattanut Roimasta yli 30 miljoonan euron yrityksen, ja toivottaa Jukan tervetulleeksi yrityksen hallitukseen”, sanoo Matti Virtanen, Roiman hallituksen puheenjohtaja.

”Markuksen mukaantulon myötä Roima tulee jatkamaan kasvuaan Euroopan johtavaksi valmistavan teollisuuden ja siihen liittyvien alojen ohjelmistoratkaisujen asiantuntijaksi. Odotamme innolla, että pääsemme jatkamaan tiivistä yhteistyötämme Roima-tiimin kanssa rakentaaksemme yhä vahvemman yrityksen ja tuottaaksemme koko ajan enemmän lisäarvoa nykyisille ja tuleville asiakkaille”, toteaa Christoffer Zilliacus, hallituksen jäsen ja Intera Partnersin edustaja.

Markus Kalalahti sanoo: “On suuri kunnia päästä johtamaan Roimaa – mahtavaa kasvuyritystä, joka on täynnä lahjakkaita ihmisiä ja jolla on innostava strategia.”

Lisätiedot:

Jukka Ropponen, jukka.ropponen@roimaint.com, +358 400 423 910

Matti Virtanen, +49 171 550 1010

The post Roima on valinnut uuden toimitusjohtajan appeared first on Roima Intelligence.

Lisää rautaa rajalle?

$
0
0

ROIMA AKATEMIA

Lisää rautaa rajalle?

Otsikon lause on sellainen, jota itsekin on tullut joskus käytettyä. Ei sotaisassa, vaan softaisassa merkityksessä. Jos sovellus ei toimi tarpeeksi nopeasti tai hyvin, lisätään "rautaa rajalle", eli toisin sanoen lisätään palvelinkapasiteettia. Näin sovellus toimii taas paremmin, kunnes tulee aika lisätä kapasiteettia. Ja mikäs siinä, tuo rautahan on lähestulkoon ilmaista ja sitä saa heti kun tarvitsee? Ja tehoahan löytyy rajattomasti.

Kasvatetaan kapasiteettia...

IT-teknologia on valloittanut elämämme ja monet asiat pyörivät sen avulla, sekä työ- että yksityiselämissämme. Luotamme IT-välineisiin navigoidessamme, tilaamme netin kautta hyödykkeitä, viestimme toistemme kanssa erilaisten elektronisten apuvälineiden kanssa, seuraamme viihdetaltiointeja verkon kautta missä tahansa olemme, teemme työtämme IT-avusteisesti ja luotamme jopa siihen, että IT muistuttaa meitä siitä, mitä meidän on tarkoitus tehdä seuraavaksi. Tämä on johtanut moniin hyviin asioihin: voimme keskittyä olennaisiin asioihin ja meidän ei tarvitse muistaa kaikkea – toisin sanoen, voimme toimia tehokkaammin. Toisaalta meidän pitää olla valveutuneempia kuin koskaan ennen. Lapset ja nuoriso pitää opettaa uusiin osaamisprofiileihin, tai kaikki IT:n vapauttama aika menee turhuuksiin.

Alhaallaoloaika maksaa

Suurin osa yrityksistä toimii IT:n armoilla. Ennen IT:n rooli oli vain toiminnan tehostaja, nyt se on toiminnan mahdollistaja. Monikaan liiketoiminta ei kauaa pyöri ilman IT:n käyttöä. Sitä vaaditaan tehdaiden pyörittämiseen, palveluiden suunnitteluun ja hallintaan, viestintään, dokumentointiin, kokoustamiseen, taloushallintoon, laskutukseen ja henkilöstöhallintoon – se on jo niin luonnollinen osa yritysten arkipäivää, ettei sitä edes huomata. Sen huomaa vasta, kun se ei enää toimi. Menisivätkö suunnitelmasi sekaisin, jos et pääsisi enää nettiin tai läppärisi ei toimi? Olin itse juuri aikeissa tehdä kirjoitustyötä, mutta en pystynyt, koska netti oli poikki: netti on kietoutunut niin vahvasti oman muistin jatkeeksi ja tietolähteeksi, että siihen turvautuu huomaamattakin ja useammin kuin haluaisikaan.

Jos järjestelmä on alhaalla, alkaa alhaallaololle järjestelmän kriittisyydestä riippuen kasvaa oma kustannuksensa. Jos kuluttajille tarkoitetussa palvelussa on liikaa palvelukatkoja, saattavat asiakkaat siirtyä toisiin vastaaviin palveluihin. Jos yrityksen ERP-järjestelmä on pois käytöstä, voidaan päivätasolla puhua moninumeroisista menetyksistä. Jos yrityksen nettisivut ovat alhaalla, menetyksiä ei voi kovin hyvin kvantifioida, ellei sitten nettisivujen kautta käydä suoraa kauppaa. Näitä (poikkeus)tapauksia varten on rakennettu varmistuksia ja niiden varmistuksia. Kapasiteettia on käytössä niin paljon, että palvelut varmasti pysyvät käytettävissä.

Luontokin kuormittuu

Taannoin netissä kohistiin siitä, miten Netflixin käyttö kuormittaa luontoa yhtä paljon kuin lentokoneella lentäminen tietyn matkan verran. Olipa tämä totta tai ei, palvelinkapasiteetti ei toimi itsestään, vaan se vaatii sähköä ja muita resursseja, joiden tuottaminen rasittaa luontoa eri tavoin. Palvelimet vaativat myös ylläpitoa, niihin liittyy eri lisälaitteita, kuten aiemmin mainittuja varmistuksia ja niiden jäähdyttämiseen kuluu myös energiaa. Yhden virtuaalikoneen lisääminen kuluttaa siis jonkin verran lisää resursseja, yhden varsinaisen palvelinkomponentin lisäys selkeästi enemmän.

En kuitenkaan halua viisastella palvelinasioilla, koska niistä tiedän kovin vähän. Ajatukseni liittyy enemmän siihen, miten koko IT-kokonaisuutta voitaisiin optimoida paremmin: pitkään ollaan menty sillä ajatuksella, että pääasia on, että ratkaisut toimivat, kapasiteettia saa kyllä. Ohjelmistojen optimointi on jäänyt vähemmälle, kun palvelinkapasiteetti on kattanut kuorman kuin kuorman. Erityisen hyvä esimerkki on peliteollisuus: uudet pelit vievät järjettömiä määriä tallennuskapasiteettia ja vaativat niitä ajavilta koneilta yhä enemmän tehoja. Sama on vaivannut pitkään myös muita ohjelmistoja: tekninen velka on ja pysyy, korjata ei keretä eikä budjettia anneta. Korjataan mieluummin lisäkapasiteetilla. Optimointia tehdään kyllä esimerkiksi mobiiliapplikaatioiden osalta, mutta niissäkin monesti edetään sisältöä karsimalla ja tyhmentämällä, vastaavaan tietokonesovellukseen verrattuna.

Älykästä softaa ja lisää optimointia

Vielä ei voida sanoa, poistaako tekoäly tämän haasteen. Pystyykö tekoäly itse optimoimaan itseään niin, että se vaatii mahdollisimman vähän resursseja? Laitetaanko toinen tekoäly optimoimaan toisen tekoälyn toimintaa ja niin edelleen, kunnes saadaan aikaiseksi ketjun lailla itseään optimoiva kokonaisuus? Mistä löytyvät tämän junan alku ja loppu? Onko tekoäly edes vastaus kaikkeen? Ratkaisuja ajatellessa olisi hyvä miettiä juuri kyseiseen ongelmaan sopiva ratkaisu ja mennä sen mukaan. Ei rakentaa kaiken ratkaisevia kokonaisuuksia, ”ohjelmistomonoliitteja”, joista tulee juuri niitä kokonaisuuksia, jotka jumiutuvat omaan kompleksisuuteensa ja syövät runsaasti kapasiteettia. Ei overkilliä tekoälyn kanssa, kiitos. Tehdään se oikein alusta asti.

Itse ennustan, että optimointiin tullaan tulevaisuudessa laittamaan paljon enemmän huomiota kuin ennen. Tulemme näkemään koodareita, joille kun kunnia-asia kehittää toimintoja mahdollisimman pienin resurssein. Algoritmiikan osaaminen ja kehittämiskyky tulevat olemaan kuumia kompetensseja, joita voi hyödyntää monella tavalla. Samalla kun saamme digitalisoitua monia asioita rasittamaan maailmaa vähemmän – kuten paperin ja muovin käyttö, kuljetettuja ja kuljettuja kilometrejä, jätteitä – meidän tulee varmistaa, että korvaavat digitaaliset tavat ovat optimaalisen ympäristöystävällisiä. Lisää softaa rajalle, mutta vähemmällä raudalla.

Valokuva Hannu Ojasalosta

Hannu Ojasalo

Director, Logistics Solutions Concepts

hannu.ojasaloi@roimaint.com
Puh. +358 20 525 3100

The post Lisää rautaa rajalle? appeared first on Roima Intelligence.

Roima Golf 2019

$
0
0

Neljättä kertaa ratkottiin Roiman golfmestaruutta 14.8. Nokia River Golfin Rock -kentällä. Ukkosen uhka lie pelottanut suurta osaa porukoista, joten vain viisi urhoollista, sateenkestävää golffaria lähti leikkiin mukaan.

Taitoja mittelöitiin tasoituksellisessa lyöntipelissä ja pistebogeyssa sekä tasoituksettomassa lyöntipelissä. Tasoitukselliset pelit voitti Merja Kivi 28 bogeypisteellä ja 80 (96) nettolyönnillä.

Roiman mestariksi kruunattiin Jari Sinivaara bruttolyöntituloksella 95. Hän lennätti myös pisimmälle palloa väylällä kaksi, 220 m. Lähimmäs lippua osui Jari Savolainen väylällä yksitoista, 6 m.

 

Pelaaja Scratch Slope Netto bogeypisteet
Jari Sinivaara 95 14 81 27
Merja Kivi 96 16 80 28
Jari Savolainen 105 20 85 25
Juha Kulmala 115 25 90 22
Teppo Haantie 128 33 95 26

 

Isot onnittelut Merjalle ja Jarille!

The post Roima Golf 2019 appeared first on Roima Intelligence.

Juuso Lehtonen, MES

$
0
0
Juuso Lehtonen

Juuso Lehtonen

MES Lead Architect

 

''Pidän siitä miten Juuso osaa selittää monimutkaiset asiat niin selkeästi, että kaikki ymmärtävät.''

''On helppoa, kun voi vain heittää ilmoille kasan jäsentelemättömiä ongemia ja olla varma, että Juuso kyllä keksii ratkaisun.''

Henkilöesittely

Olen koulutukseltani diplomi-insinööri ja kauppatieteiden ylioppilas. Opintoni automaatio- ja säätötekniikan, sähkötekniikan, sovelletun matematiikan ja tuotantotalouden aloilla ovat antaneet minulle hyvän perustan auttaa asiakkaitamme taklaamaan haasteitaan.

Olen kotoisin Salosta, mistä opinnot aikoinaan toivat minut Helsinkiin. Junnuna vietin illat ja viikonloput koripallokentillä pelaten ja tuomaroiden. Niiltä ajoilta käteeni on jäänyt pukukoppihuumori, loistavat joukkuepelitaidot sekä solvausten ja herjojen päästäminen toisesta korvasta ulos.

Nykyään vapaa-ajallani yritän urheilla aina kun siihen mahdollisuus annetaan. Työmatkat kuljen polkupyörällä, ja työreissulla on juoksulenkkarit mukana. Harrastan myös valokuvausta – arjen pieniä ja tavallisia hetkiä on mukava ikuistaa.

Vapaa-ajalla on aina pöydällä jokin projekti: uusi ohjelmointikieli, uusi kuvaneditointi softa, pyörään liittyvät jutut tai vaikka verkkokaupan pystytys.

Suurin osa ajasta kuitenkin kuluu 4-vuotiaan tyttären kanssa maailmaa ihmetellen. Joskus mietin, kumpi mahtaa opettaa toiselle enemmän.

 

Kokemus alalta

Olen toiminut hyvin erilaisissa rooleissa ja hyvin kirjavissa projekteissa erilaisten ohjelmistojärjestelmien toimituksissa teollisiin sovelluksiin. Joukossa on mm. yrityksen sisäisen testausjärjestelmän kehitys ja käyttöönotto kolmessa eri maassa sekä erilaisten järjestelmien toimituksia kymmenille laivoille, jotka tällä hetkellä seilaavat maailman meriä Jäämereltä aina Karibian tropiikkiin. MES-toimituksia olen ehtinyt tehdä kuudessa eri maassa, ja olen ollut mukana MES:n elinkaaren jokaisessa vaiheessa, myynnistä aina ylläpitoon asti. Projekteissa olen ollut toimittamassa ja käyttöönottamassa, sovelluskehittämässä, suunnittelemassa järjestelmää ja johtamassa projektia.

 

Ammatillinen erityisosaaminen

Kuuntelen asiakasta. Pyrin löytämään asiakkaalle ratkaisun, joka on a) kustannustehokas ja nopea tehdä, b) edullinen ylläpitää ja c) täyttää asiakkaan tarpeen. Tässä kolmiodraamassa tasapainoilu ei aina ole helppoa. Se vaatii ymmärrystä asiakkaan tavoittelemista hyödyistä ja teknisistä mahdollisuuksista, mutta myös kykyä pystyä arvioimaan mahdollisia tulevia tarpeita, jotta nämä voidaan huomioida ratkaisun suunnittelussa.

Loistan MES-projekteissa. OEE, omavalvonta ja laatu, varastotoiminnot, jäljitettävyys, tuotot ja kulutukset, raportointi ja integraatiot eri järjestelmiin ovat esimerkkejä toiminnoista, joiden parissa teen töitä lähes päivittäin.

Juuso Lehtonen

Industry expert

juuso.lehtonen@roimaint.com
Puh. +358 50 3893 478

The post Juuso Lehtonen, MES appeared first on Roima Intelligence.

Digitaalinen transformaatio ja Wonderware 29.8.

$
0
0

Digitaalinen transformaatio ja Wonderware 29.8.

Elokuisena torstaiaamuna kokoonnuimme Tampereen Technopolikselle varhaisille aamukahveille. Päivän aikana jaettaisiin ajatuksia digitaalisesta transformaatiosta ja teollisesta valmistuksesta. Roima ja Klinkmann toivat tilaisuuteen näkökulman, miten AVEVAn Wonderware -tuoteperhe tukee digitalisaatiota. Oman tärkeän osuuteensa päivään antoivat Roiman asiakkaiden puheenvuorot, joissa jaettiin vankkaa käytännön kokemusta.

valokuva jossa Antti Varis esiintymässä
Seminaarin avasi Antti Varis, Roiman MES-liiketoimintajohtaja

Roiman MES-asiantuntijat Juuso Lehtonen ja Teppo Haantie ovat olleet rakentamassa monitehdasympäristöissä digitalisaatioprojekteja. He jakoivat konkreettisia esimerkkejä globaaleista digitalisaatio- ja MES-hankkeista ja niiden kompleksisuudesta.

HKScanin Tiina Lehtovirta kertoi kokemuksiaan monimutkaisten tietojärjestelmähankkeiden onnistuneesta läpiviennistä. Tiina rakensi esityksessään mielenkiintoisen analogian vaativaan Atlantin ylityksen purjeveneellä, josta hänellä niin ikään on kokemusta. Purjeveneen kipparilla, projektipäälliköllä, on iso vastuu kokonaisuudesta ja miehistön johtamisesta hallittuun yhteistyöhön tavoitteen saavuttamiseksi. Tämä pätee myös tietojärjestelmäprojektin onnistumiseen.

Nokian Renkaiden Antti Rautanen muistutti, että myös MES-projektin fokuksessa heillä on renkaiden kustannustehokas valmistaminen, ei tietojärjestelmä tai muu ympärillä oleva toiminta.

valokuva Antti Rautanen esiintymässä seminaarissa
Antti Rautanen, System Development Manager

Fokus ja maali on pidettävä kirkkaana, vaikka projektit ovat joskus pitkiä ja haastavia. Tämä kyseinen digitaalinen transformaatioprojekti jatkuu vielä tovin.

Data käyttöön päätöksenteossa

Klinkmannin Janne Rikassaari avasi omassa osuudessaan sitä, miten olemassa olevaa dataa voidaan hyödyntää päätöksenteossa ja kuinka digitaalista tietoa eri järjestelmistä kannattaa kerätä Wonderware-tuoteperheen ohjelmistoilla. Janne kertoi myös Valvomo-ohjelmistojen reaaliaikaisuusvaatimuksista ja reagoinnista HMI/SCADA-viitekehyksessä.

Ennen coctail-tilaisuutta Sanna Porola pureutui tuotannon karkea- ja hienokuormituksen saloihin osana MES-projektia. Arto Pellonpää puolestaan antoi perusteita sille, milloin varastonhallinta ja sisälogistiikka on syytä ottaa huomioon MES-projektin yhteydessä.

valökuva jossa Juuso Lehtonen esiintymässä seminaarissa
Roiman MES-asiantuntija Juuso Lehtonen kertoi monitehdasympäristöjen

Päivän aikana saimme kuulla, miten prosessien standardointi ja parhaat käytännöt muovaavat liiketoimintaa digitalisaation aikakaudella. Konkreettiset esimerkit todistivat edelleen, että muutoksen ytimessä ei tule olla järjestelmät, vaan ihmiset ja toimintatavat – järjestelmät ovat vain muutoksen mahdollistaja. Saimme jakaa tietoa uusimmista teknologiasuuntauksista ja siitä, miten Wonderware -ohjelmistoperheen ratkaisut tukevat digitaalista muutosta osana liiketoiminnan kehitystä. Päivän päätteeksi esittelimme yhdessä Klinkmannin kanssa Wonderware-ratkaisuja demojen avulla.

Seminaaripäivässä oli mukavan monipuolinen ohjelma:

Wonderware-seminaarin aikataulu
kuva golffareista
Ennen seminaaria oli halukkailla tilaisuus pelata golfia edellisenä iltana. Sää suosi ja mukavaa oli!

Kiitokset tilaisuutta rakentaneille yrityksille ja asiantuntijoille – hyvän palautteen perusteella tulemme jatkamaan näitä antoisia tapaamisia!

The post Digitaalinen transformaatio ja Wonderware 29.8. appeared first on Roima Intelligence.

Digitalisaatio ja Wonderware MES

$
0
0

ROIMA AKATEMIA

Digitaalinen transformaatio ja Wonderware

Tampereen Technopoliksessa järjestettiin 29.8.2019 Wonderware-seminaari, jossa Roiman asiantuntijoiden lisäksi lavalla vierailivat  asiakasyrityksemme sekä Klinkmann.

Päivän avasi Roimalta Suunnittelu- ja MES-liiketoiminnan vetäjä Antti Varis.

The post Digitalisaatio ja Wonderware MES appeared first on Roima Intelligence.


Tuotehallintaa kehitetään yhdessä

$
0
0

Tuotehallintaa kehitetään yhdessä

BMH Technology kehittää Roiman kanssa tuotehallintaansa jatkuvan parantamisen hengessä.

Tänään Roiman Porin toimiston hyvällä hengettärellä Tarjalla oli erityisen mukava syy leipoa herkulliset marjapiirakat: Otimme yhdessä BMH Technologyn kanssa harppauksen seuraavalle portaalle tuotehallinnan kehityksessä.

valokuvassa BMH Technologyn ja Roiman väkeä
Kahvihetkeä viettämässä vasemmalta Mikko Tiuttu ja Ari Huhta (BMH), Antti Wallenius ja Erik Luodemäki (Roima), Mikko Hämäläinen (BMH) ja Rauli Granberg (Roima).

Hyvää yhteistyötä BMH Technologyn ja Roiman välillä on tehty kauan. Tutuiksi on siis tultu puolin ja toisin, ja asiakas on haastanut toimittajaa kehittämään innovatiivisia ratkaisuja tuotehallintaansa tukemaan. Arvostamme suoraa ja avointa yhteistyötämme, joka kehittää molempia osapuolia, ja iloitsemme sen jatkumisesta yhtä tiiviinä myös tulevaisuudessa.

BMH Technology valmistaa vaativia jätteenkäsittelyratkaisuja jätehuollon, energiantuotannon ja prosessiteollisuuden tarpeisiin sekä kiinteän biomassapolttoaineen käsittelyjärjestelmiä voimalaitoksille. Yhtiön kehittämien ratkaisujen ansioista sekajätteestä voidaan jalostaa kierrätyspolttoainetta fossiilisen energian korvaajaksi.

The post Tuotehallintaa kehitetään yhdessä appeared first on Roima Intelligence.

RoimaDay 2019 ohjelma

$
0
0

RoimaDay 2019 ohjelma

Vuoden kohokohtamme, Roima Asiakaspäivä, koittaa marraskuussa, ja kutsumme koolle laajan asiakas- ja kumppaniverkostomme. Ohessa päivän ohjelma, tulemme vielä tarkentamaan sitä, joten pysy kuulolla!

Jos olet Roiman asiakas mutta kutsu ei ole löytänyt perille postilaatikkoosi, voit pyytää sitä sähköpostitse marketing (at) roimaint.com.

The post RoimaDay 2019 ohjelma appeared first on Roima Intelligence.

Rakennustempo tekee laatua

$
0
0

Rakennustempo tekee laatua

Rakennustempon kasvava ja kehittyvä toiminta edellyttää entistä tehokkaampaa ja läpinäkyvämpää tilaus-toimitusketjua. Kehityskumppaniksi hankkeeseen yritys valitsi Roiman osaavat asiantuntijat ja ratkaisut.

logo Rakennustempo

Rakennustempo on Joensuussa toimiva, kansainvälisen konepajateollisuuden merkittävä sopimusvalmistaja ja alihankkija. Yrityksellä on erityisosaamista kone- ja ajoneuvoteollisuuden säiliötuotannossa sekä erilaisissa pintakäsitellyissä koneenosissa.

Kasvava ja kehittyvä toiminta vaatii paljon koko tilaus-toimitusketjulta. Rakennustempo onkin nyt parantamassa tilaus-toimitusketjunsa tehokkuutta ja läpinäkyvyyttä. Hanke tukee samalla yrityksessä käynnistynyttä ISO9001-laatujärjestelmän käyttöönottoa ja siihen liittyvää laatudokumentaatiota.

Tavoitteena paperiton tuotanto

Kumppaniksi toimitusjohtaja Timo Päivänurmi valitsi Roiman osaavat asiantuntijat. Työvälineiksi Rakennustempoon tulevat RoimaSoftware Aton ja RoimaSoftware Lean System -ratkaisut tuotehallintaan ja toiminnanohjaukseen.

Tehokas tuotehallinta on edellytys sujuvan tilaus-toimitusketjun alkupäähän. Virtaviivaistaminen jatkuu tehtaassa lattiatasolle asti: valmistuksenohjauksen MES-näyttöjen avulla pääsemme tehtaanlattialla paperittomaan toimintaan.

valokuva Timo Päivänurmi Rakennustempo
Timo Päivänurmi

”Kartoitimme useita eri vaihtoehtoja ja Roiman tarjoama ratkaisu oli aivan ylivertainen muihin ratkaisuihin nähden.

Roiman lähestymistapa tarttua haasteisiimme poikkeaa täysin muista tarjolla olevista, Roiman asiantuntijoiden tekemä RoimaService ROIwalk ja raportointi haasteidemme ratkaisuista oli todella vakuuttava”, kertoo Rakennustempon toimitusjohtaja ja omistaja Timo Päivänurmi.

40 vuoden rajapyykki saavutettu

Rakennustempon strategiana on ollut hajauttaa liiketoiminta-alueet eri sektoreille. Tällä hetkellä yhtiössä on kolme eri tuotelinjaa, Joonas pensasmarjanpoimintakoneet ja hoitolaitteet sekä konepajateollisuuden sopimusvalmistus.

Yhtiöllä on jo pitkä historia, viime vuonna vietettiin jo 40-vuotisjuhlavuotta. Ensimmäiset Joonas pensasmarjanpoimintakoneet toimitettiin asiakkaille heti ensimmäisen toimintavuoden jälkeen 1979, ja vientikauppa Norjaan avautui seuraavana vuonna. Sittemmin erityyppisiä poimintakoneita onkin toimitettu jo 30 maahan ympäri maailman.

Olemme iloisia alkaneesta yhteistyöstä. Roiman asiantuntijoilla on laaja kokemus valmistavan teollisuuden suunnittelun ja tilaus-toimitusketjun sujuvoittamisesta. Uskon että pystymme yhteistyössä tehostamaan juuri Rakennustempon tarvitsemia alueita.

– Markus Jaatinen, Roima Intelligence

Roiman ratkaisut on kehitetty parantamaan asiakkaittemme kannattavuutta. 

The post Rakennustempo tekee laatua appeared first on Roima Intelligence.

Consignor ja Roima strategiseen yhteistyöhön

$
0
0

Consignor ja Roima strategiseen yhteistyöhön

Yhteistyö edistää Roiman missiota vahvistaa eurooppalaisen teollisuuden kilpailukykyä.

Roima ja Consignor ovat allekirjoittaneet sopimuksen strategisesta yhteistyöstä. Yhdistämällä molempien vahvuudet pystymme tuomaan asiakkaillemme aiempaa kilpailukykyisemmän tarjooman.

Roiman asiakkaat saavat käyttöönsä Consignorin kasvavan, tällä hetkellä maailmanlaajuisesti yli 800 kuljetusyritystä kattavan sähköistetyn verkoston. Consignorin asiakkaat pääsevät hyödyntämään Roiman kehittämiä logistiikan lisäarvopalveluja, joita Roima toimittaa vuosikymmenten kokemuksella.

Olemme Consignorilla todella iloisia yhteistyöstä Roiman kanssa. Roiman vuosikymmenten kokemus logistiikan hallinnan saralta, yhdistettynä Consignorin kokemukseen toimitushallinnasta, mahdollistaa hienon, ennennäkemättömän ratkaisukokonaisuuden tuomisen markkinoille.

– Consignorin Suomen maajohtaja Petri Karjalainen

”Henkilökohtainen näkemykseni on, että pääsemme näin viemään suomalaista logistiikkaosaamistamme globaaleille markkinoille kansainvälisesti toimivien suomalaisyritysten kanssa, heidän kilpailukykyään vahvistaen”, Petri Karjalainen toteaa. Roiman logistiikkaliiketoiminnasta vastaava johtaja Tommi Nylander yhtyy tähän: ”Consignorin laaja kuljetusverkosto ja osaaminen täydentävät Roiman logistiikkakyvykkyyttä. Kehittämämme lisäarvopalvelut puolestaan tuovat uusia mahdollisuuksia hyödyntää Consignorin verkostosta kerättävää dataa”.

Yhteistyössä on siis huikea potentiaali tuoreille kumppaneille ja heidän asiakkailleen, jotka saavat jatkossa kattavat kuljetuslogistiikan ratkaisut yhdestä kanavasta.

Päätöksenteon tueksi oikeaa tietoa

Käytettävissä olevan verkoston tuottaman tiedon perusteella voidaan kuljetusten etenemiseen ja tapahtumiin rakentaa kattava näkymä. Näin kuljetusprosessia hallitaan tehokkaammin, ja samalla mahdollistetaan faktaperusteisten päätösten tekeminen ja toiminnan optimointi. Kun tieto on mahdollisimman reaaliaikaista ja oikeaa, yrityksen kokonaisprosessit tehostuvat ja asiakkaille voidaan antaa parempaa palvelua. Tämä tuottaa selkeää hyötyä etenkin teollisuuden ja kaupan yrityksille.

Karjalainen on yhteistyöstä innoissaan, sillä ”Yhteisesti tarjottavan ratkaisun kiinnostavuudesta kertoo paljon se, että ensimmäiset projektit ovat jo suunnitteilla ja todennäköisesti hihat kääritään jo tämän vuoden puolella”. ”Arvostamme alkavan yhteistyön korkealle: se konkretisoituu samantien ja tulee jatkumaan pitkälle tulevaisuuteen”, jatkaa Nylander. Yhdessä kumppanukset auttavat yrityksiä digitalisoimaan, ohjaamaan ja optimoimaan kuljetuksiaan.

logo Consignor

Kukaan ei voi yksin olla paras kaikessa – arvostamme toimivia yhteistyökumppanuuksia, joiden avulla asiakkaamme saavat aina itselleen sopivimmat ratkaisut.

The post Consignor ja Roima strategiseen yhteistyöhön appeared first on Roima Intelligence.

Liiketoimintalähtöinen digitalisointi

$
0
0

ROIMA AKATEMIA

Liiketoimintalähtöinen digitalisointi

Mitä termeillä "Digitaalinen muutos" tai "Digitalisaatio" tarkoitetaan?

Jokainen valmistava yritys tulee nuo termit toiminnassaan kohtaamaan. Roiman asiantuntijoilla on jo laaja kokemus suomalaisten ja globaalien teollisuusyritysten digitalisointihankkeista – haluamme nyt jakaa tärkeitä löytöjämme myös sinun hyödynnettäväksesi!

Asiantuntijamme Sampo Reivilä on koostanut 12-sivuisen white paperin tuotannon digitalisoinnista liiketoimintalähtöisesti.

Se on käytännönläheinen tietopankki, josta löydät koettuja hyötyjä, parhaita käytäntöjä ja standardeja.

Tilaa tästä:

[contact-form-7]

Alla käytännönläheisen Liiketoimintalähtöinen digitalisointi -tietopankin ensimmäinen sivu – lue ja tilaa koko white paper sähköpostiisi!

aloitussivu white paperista

Roima Akatemia tuo käyttöösi työvälineitä oman organisaatiosi toimintojen tehostamiseen. Tämä kyseinen white paper on onnistunut tehtävässään, jos tuotannon digitalisaatio etenee sinunkin yrityksessäsi ja pääsette nauttimaan sen monista hyödyistä: parempi laatu, tuotantoverkoston läpinäkyvyys, standardoidut prosessit, lyhyemmät läpimenoajat. Digitalisaation toteutuminen ei unohda tärkeintä: tavoitteena on ihmisten päätöksenteon helpottaminen ja kompetenssien kasvattaminen.

Antoisaa digitalisointimatkaa sinulle – olen mielelläni käytettävissäsi, jos kaipaat sparrauskumppania!

Valokuva Sampo Reivilästä

Sampo Reivilä

Lead Consultant, Manufacturing Digitalization
Puh. +358 20 525 3100

The post Liiketoimintalähtöinen digitalisointi appeared first on Roima Intelligence.

Viewing all 255 articles
Browse latest View live