ROIMA AKATEMIA
Monitorointi sisälogistiikassa

Sivistyssanakirjan mukaan monitorointi merkitsee tarkkailua ja seurantaa. Liiketoiminnan tarpeiden näkökulmasta monitoroinnin avulla halutaan nähdä yhdellä silmäyksellä kaikki oleellinen tieto.
Yleisesti monitorointi tarkoittaa sitä, että on olemassa reaaliaikaisesti toimivat ohjausvälineet, joita käytetään tavoitteellisen toiminnan tiedolla johtamiseen.
Monitorointi vs raportointi
Monitoroinnista puhutaan usein raportoinnin yhteydessä ja niiden voisi ajatella tarkoittavan samaa asiaa. Kyse on kuitenkin eri asioista. Molemmat tosin suunnitellaan, käyttöönotetaan ja käytetään osana johtamista. Samoin molempiin pätee se, että niiden avulla tarkastellaan kriittisiä menestystekijöitä ja niin monitorointiin kuin raportointiin on valittava oikeat mittarit, joita halutaan seurata.
Monitoroinnin ja raportoinnin selkeä ero on tiedon keruussa ja hallinnassa. Monitorointi perustuu reaaliaikaisen tiedon keruuseen sekä hallintaan. Raportoinnissa puolestaan data on usein vähintään yhden päivän vanhaa, eli raportointi perustuu historiatietoon.
Monitoroinnin tavoitteet
Monitoroinnin tärkein tehtävä on tuoda esiin reaaliaikainen tieto helposti ja ymmärrettävässä muodossa, jotta sen avulla voidaan tehdä nopeita päätöksiä ja puuttua pullonkauloihin. Monitoroinnissa siis puhutaan reaaliaikaisella tiedolla johtamisesta: katse on enemmän nykyhetkessä ja tulevassa, kuin jo tapahtuneessa. Tavoitteena on luoda organisaation eri tasoille edellytykset ennakoivaan reagointiin ja jatkuvaan parantamiseen. Siksi tarvitaan oikeat mittarit oikeaan käyttöpaikkaan ja oikealle kohderyhmälle.
Sisälogistiikan monitorointi
Sisälogistiikan ja varastoympäristöjen monitoroinnin kohteena voisi olla esimerkiksi päiväkohtaisten vastaanotto- ja keruutöiden eteneminen. Kun tilanne visualisoidaan työnjohtotasolle, on työnjohdon mahdollista reagoida tilanteeseen. Jos vaikka keruutehtävissä jäädään jälkeen, se nähdään nopeasti, ja kerääjäresursseja voidaan heti lisätä.
Monitoroinnin avulla käyttäjälle voidaan helposti näyttää erilaisia statustietoja ymmärrettävässä muodossa. Organisaation eri tasoilla nähdään esimerkiksi päivän toimitusten kokonaistilanne, kun visualisoidaan päivän tilausrivien statukset. Näin saadaan kattava näkymä siihen, kuinka suuri määrä tilausrivejä odottaa keruuta, paljonko on keruussa, pakkausvaiheessa tai odottaa lähettämössä lähtövalmiina, ja paljonko on jo lähtenyt kuljetukseen.
Myös varaston toimitusvarmuus on asia, jota voidaan ja kannattaa mittaroida reaaliaikaisesti. Monesti toimitusvarmuutta mitataan vain historiatietoon perustuen. Suurin hyöty kuitenkin saadaan reaaliaikaisella monitoroinnilla, koska silloin nähdään jo toimituspäivänä, onko tilausrivejä jäämässä jostain syystä toimittamatta, ja tilanteeseen voidaan reagoida.

Roima Monitorointi
Roimalla on tarjota monitorointiin oiva työkalu, joilla johdat operatiivista toimintaasi oikealla, reaaliaikaisella tiedolla. Roima Monitorointi on käytössäsi kaikilla päätelaitteilla, kuten tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Lisätietoja Roima monitoroinnista saat ottamalla yhteyttä omaan Roiman yhteyshenkilöösi tai Roiman myyntiin.

The post Monitorointi sisälogistiikassa appeared first on Roima Intelligence.