Quantcast
Channel: Uutiset – Roima Intelligence
Viewing all 255 articles
Browse latest View live

FIDAWARE 10 – varastonhallinnan tulevaisuustakuu

$
0
0

FidaWare 10 on moderni varastonhallintaratkaisu, joka varmistaa järjestelmän vaivattoman skaalautuvuuden kasvaviin tapahtumamääriin.

Varastonhallinta eli WMS (Warehouse Management System) on tärkeä osa yritysten prosesseja ERP:n ja lattiatason välillä. Se integroituu sisäänrakennettujen rajapintojensa avulla mihin tahansa asiakkaan tuotannon- tai toiminnanohjausjärjestelmään.

FidaWare 10 on kattava varastonhallintaohjelmisto (WMS), joka perustuu vuonna 2000 aloitettuun kehitystyöhön. Nyt julkistettava versio perustuu uudelle järjestelmäarkkitehtuurille. Siinä hyödynnetään vuosien varrella kertynyttä tietämystä varastonhallinnan toiminnallisuudesta sekä eri asiakkaiden liiketoimintalogiikasta. Ohjelmisto mukautuu asiakkaan prosesseihin, jolloin asiakkaan ei tarvitse muuttaa omaa toimintatapaansa.

Nopeampi käyttöönotto

FidaWare 10 on entistä pidemmälle vakioitu kirjastojensa ja komponenttiensa osalta. Vakio-ominaisuudet ja -kirjastot mahdollistavat valmiiksi koeteltujen ratkaisujen hyödyntämisen eri toteutuksissa. Tämä nopeuttaa asiakaskohtaista toteutusta ja vähentää muutosten tarvetta yksittäisille asiakkaille. Pienempi asiakaskohtaisen muutosten tarve mahdollistaa nopeammat ja varmemmat projektitoteutukset tilauksesta käyttöönottoon.

Nykyiset ja tulevaisuuden jäljitettävyystarpeet kaikilla teollisuudenaloilla asettavat WMS-järjestelmille uusia vaatimuksia. Lisäksi muun muassa verkkokaupan kasvun myötä varastoissa tapahtuvien tapahtumien määrä kasvaa jatkuvasti. FidaWare 10 on suunniteltu skaalautumaan ja mukautumaan asiakasyritysten tarpeisiin. Se on asiakkaille turvallinen investointi tulevaisuuteen ohjelmistojen käyttöiän ollessa yleisesti yli kymmenen vuotta.

Selainkäyttöliittymä vapauttaa

FidaWare 10:ssä on uusi selainkäyttöliittymä, joka laajentaa järjestelmän käyttömahdollisuuksia client-käyttöliittymien rinnalla. Selainpohjaisuus tarjoaa laite- ja käyttöjärjestelmäriippumattoman mahdollisuuden erilaisten päätelaitteiden käyttöön (PC, tabletti, älypuhelin) samassa järjestelmässä. Selainkäyttöliittymä ei vaadi client/server –ratkaisuille ominaista päivitystä yksittäisten laitteiden ohjelmistoihin. Virheiden mahdollisuus pienenee, kun kaikilla on käytössä sama versio. Tämän lisäksi FidaWare 10:n Vaadin-frameworkin päälle rakennettu käyttöliittymä vähentää varastoille tyypillisten katvealueiden aiheuttamista katkoksista johtuvia ongelmia ohjelmiston käytössä.

Uusi ohjelmistoversio ei korvaa jo käytössä olevia FidaWare-ohjelmistoja, joiden kehitystä jatketaan nykyisten asiakkaiden kanssa entiseen tapaan.

Fidaware 10

The post FIDAWARE 10 – varastonhallinnan tulevaisuustakuu appeared first on Roima Intelligence.


Roima ryhtyy tarjoamaan OSIsoft-palveluita

$
0
0

Roima on erikoistunut parantamaan teollisuuden yritysten kilpailukykyä. Osisoft PI System on yksi johtavista teknologioista teollisuuden reaaliaikaisen tiedonkeruun ja hallinnan tarpeisiin. Lukuisat yritykset Suomessa mm. kaivos, energia, elintarvike, metalli ja kemian teollisuudessa sekä kemiallisessa metsäteollisuudessa käyttävät Osisoft-teknologiaa sovelluksissaan. Teollisuuden investoinnit teollisen internetin (IOT) järjestelmiin on kasvattanut Osisoft-teknologian osaamisen tarvetta Roiman asiakaskunnassa. Roima ryhtyykin tarjoamaan kokonaisvaltaisia järjestelmäpalveluita OSIsoft asiakkailleen.

OSIsoft-koulutusta huhtikuun 18.-21.

Osana OSIsoft-palveluita Roima järjestää koulutustapahtumia, joista ensimmäinen on 18.-21.4. Helsingissä. Kurssilla opitaan kuvaamaan järjestelmässä yrityksen kone- ja laiteympäristön sekä analysoimaan kerättyä tietoa päätöksenteon ja ohjauksen tueksi.

Building PI System Assets and Analytics with PI AF

Kurssin vetäjä on Osisoftin kansainvälisestä organisaatiosta ja pidetään englannin kielellä. Kurssin sisältö on sama kuin OSIsoftin omissa keskuksissa järjestetyissä koulutuksissa. Lue lisää täältä OSIsoftin sivuilta. Kurssin hinta on 1800 eur (alv 0%). Kurssille mahtuu vielä muutama osallistuja.

Ennen kesää järjestämme myös kurssin, joka keskittyy IT-asiantuntijoille, jotka vastaavat OSIsoft PI Systemin ylläpidosta.

PI System Administration for IT Professionals

Osisoft-asiantuntijoitamme ovat mm. Sampo Reivilä ja Sasu Purola, joilla molemmilla on vuosien kokemus OSIsoft-ratkaisuista ja vankka kokemus teollisuuden operatiivisista järjestelmistä.

 

Ota yhteyttä, jos tarvitset OSIsoft palveluita tai koulutusta Suomessa:

Juha Burtsoff, juha.burtsoff@roimaint.com, 050 336 5688.

The post Roima ryhtyy tarjoamaan OSIsoft-palveluita appeared first on Roima Intelligence.

Red Herring valitsi Roima Intelligence Oy:n Euroopan lupaavimpien kasvuyritysten Top 100 listalle

$
0
0

Espoo 13.4.2016 Roima Intelligence valittiin Euroopan sadan lupaavimman kasvuyrityksen joukkoon. Voittajat julkistettiin Amsterdamissa järjestetyssä Red Herringin tilaisuudessa keskiviikkoiltana.

red herring

Red Herring Top 100 Europe -finalistit valitaan vuosittain vertailemalla yritysten markkinavaikutusta, integraatiota toimi-alalleen, teknologista innovatiivisuutta, johdon kyvykkyyttä, markkinoiden kokoa, rahoituspohjaa ja taloudellista elinkelpoisuutta. Kilpailuun arvioitiin tuhansia yrityksiä muun muassa telekommunikaation, tietoturvan, pilvipalveluiden, ohjelmistojen, laitteistojen, bioteknologian, mobiilipalveluiden ja muiden teollisuuden aloilta.

”Valinta Red Herringin Euroopan Top 100 listalle on jälleen yksi osoitus siitä että olemme oikealla tiellä rakentaessamme kasvuamme ja vahvaa kilpailukykyä strategiamme mukaisesti.”: kertoo palkintoa Amsterdamissa vastaanottamassa ollut Roima Intelligencen toimitusjohtaja Jukka Ropponen.

Suomesta listalle valittiin myös Anders Innovations Oy.

Lisätietoja:

 

Roima Intelligence Inc. keskittyy tuottamaan asiakkailleen mitattavaa lisäarvoa tuomalla älykkyyttä toimitusketjuun sekä valmistusprosesseihin. Innovatiiviset laitteet, Teollinen Internet ja älykkäämpi tapa toimia niin logistiikan kuin tuotannon alueilla parantavat kilpailukykyä nostamalla asiakastyytyväisyyttä ja kustannustehokkuutta. Roima auttaa asiakkaitaan kilpailukyvyn ylläpitämisessä ja kehittämisessä tehokkaamman toiminnan ja paremman laadun avulla. Roiman toimipisteet sijaitsevat Espoossa, Seinäjoella, Tampereella ja Turussa.

The post Red Herring valitsi Roima Intelligence Oy:n Euroopan lupaavimpien kasvuyritysten Top 100 listalle appeared first on Roima Intelligence.

Lean System tuotteistaa uusia käytännönläheisiä palveluja teollisuudelle

$
0
0

Leantarra

Roiman Lean System -palveluvalikoima laajenee kevään aikana uusilla tuotteistetuilla palveluilla. Valikoima tulee kattamaan lukuisia käytännönläheisiä palveluita, jotka ovat nopeasti käyttöönotettavissa. Palvelut on luonnollisesti täysin integroitu Lean Systemiin.

”Palvelukokonaisuus tulee kattamaan useamman eri kokoisen ja eri tyyppisen tuotteistetun palvelun. Hyvä esimerkki uusista palveluista on tarratulostuspaketti, jonka avulla siistit ja yhtenäiset merkintätarrat voi tulostaa suoraan Lean Systemistä”, Kare Huttunen Roimalta kertoo.

Tarratulostuspaketti on tarkoitettu erityisesti lähtevän ja saapuvan tavaran merkintöjen tekemiseen. Kynällä tai tussilla tehdyt merkinnät korvataan ammattimaisilla, helposti muokattavilla ja luettavilla tulosteilla.

Tarratulostuspaketti sisältää tarratulostuspainikkeet ja vakiotarrat käyttövalmiina Lean Systemin vastaanotossa ja toimituksessa sekä pääkäyttäjän peruskoulutuksen, laadukkaan Zebran tulostimen käyttöönotettuna sekä ammattikäyttöön tarkoitetetun tarrasuunnitelu- ja viivakoodiohjelmisto BarTenderin.

”Vaativampiin tarpeisiin voimme toimittaa myös laajemman, asiakaskohtaisen ratkaisun. Tarvittaessa voidaan tarrojen sijaan tuottaa esimerkiksi RFID-tunnisteita”, Huttunen kertoo.

The post Lean System tuotteistaa uusia käytännönläheisiä palveluja teollisuudelle appeared first on Roima Intelligence.

IoT markkinat kasvavat – Roima ylittää rekrytointilupauksensa

$
0
0

Huhtikuussa Euroopan Red Herring TOP 100 listalle valittu Roima Intelligence ylittää lupauksensa 30 henkilön rekrytoinnista tänä vuonna. Alkuvuoden aikana Roimalla on aloittanut jo toistakymmentä uutta työntekijää ja vauhti sen kuin kiihtyy. Nyt haussa on seuraavat 15 asiantuntijaa Suomen suurimpiin ja mielenkiintoisimpiin tietojärjestelmäprojekteihin. Kasvuvauhti tulee jatkumaan vähintään samalla tasolla myös seuraavalla vuosipuolikkaalla, lupaa Roiman toimitusjohtaja Jukka Ropponen.

Osaaminen ja palveluiden laatu on vakiinnuttanut Roiman nimen kumppanina Suomen suurimmissa hankkeissa. Tämä on mahdollistanut nopean kasvun, joka nyt kaipaa lisää osaajia.

”Roimalla luodaan suomalaisia valmistavan teollisuuden menestystarinoita. Me jätämme uutisten negatiiviset talousviestit omaan arvoonsa ja keskitymme asiakkaidemme positiiviseen kasvuun, jatkuvaan kilpailukyvyn parantamiseen ja kannattavuuteen”, kertoo Jukka Ropponen.

Roima takaa Suomen teollisuuden tehokkuuden

Suomessa alkavat kehitysprojektit keskittyvät valmistavan teollisuuden kilpailukyvyn parantamiseen. Niihin rekrytoitavat osaajat tulevat auttamaan Suomen johtavia teollisuusyrityksiä parantamaan kilpailukykyään vientimarkkinoilla mm. Teollisen Internetin, tuotannonohjauksen ja toiminnanohjauksen keinoin. Roiman palveluiden avulla suomalaisten yritysten kilpailukyky paranee laadukkaampien tuotteiden, optimoitujen toimintamallien ja suorituskykyisempien koneiden avulla.

”Tänä vuonna elintarvike- ja konepajayritykset investoivat kilpailukyvyn parantamiseen tuotanto- ja logistiikkaprosessejaan kehittämällä. Tämä näkyy useina suurina ja kansainvälisinä samaan aikaan alkavina tuotannon ja logistiikan tietojärjestelmähankkeina. Etunenässä näitä hankkeita käynnistävät nyt Suomen suurimmat ja tunnetuimat teollisuusyritykset”, sanoo Roiman Antti Varis.

 

Roima Intelligence Inc. keskittyy tuottamaan asiakkailleen mitattavaa lisäarvoa tuomalla älykkyyttä toimitusketjuun sekä valmistusprosesseihin. Innovatiiviset laitteet, Teollinen Internet ja älykkäämpi tapa toimia niin logistiikan kuin tuotannon alueilla parantavat kilpailukykyä nostamalla asiakastyytyväisyyttä ja kustannustehokkuutta. Roima auttaa asiakkaitaan kilpailukyvyn ylläpitämisessä ja kehittämisessä tehokkaamman toiminnan ja paremman laadun avulla. Roiman toimipisteet sijaitsevat Espoossa, Seinäjoella, Tampereella ja Turussa.

Lue lisää Roiman rekrytointikampanjasta täältä:
http://roimaint.fi/avoimet-tyopaikat/

Lisätietoja antaa:
CEO Jukka Ropponen
jukka.ropponen@roimaint.com
+358 400 423 910

The post IoT markkinat kasvavat – Roima ylittää rekrytointilupauksensa appeared first on Roima Intelligence.

Teollisen internetin osaaja Roima ja tuotetietoasiantuntija Modultek yhdistyvät

$
0
0

Roiman palvelut täydentyvät tuotetieto- ja elinkaariosaajalla, kun Modultek fuusioituu Roimaan ja siitä tulee Roiman liiketoimintayksikkö.

Modultekin pääkonttori on Porissa ja myyntitoimistot Vantaalla ja Eindhovenissa, Hollannissa. Yrityksen viimeksi vahvistettu liikevaihto oli 3,8 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa on 40 henkeä.

Roiman kasvu on ollut voimakasta vuodesta 2014 lähtien. Fuusion jälkeen Roima on kasvanut reilussa kahdessa vuodessa liikevaihdoltaan kolmesta miljoonasta eurosta 16 miljoonaan euroon ja yrityksen henkilöstö on kasvanut 35:stä lähes 150:een.

Nyt tehty laajentuminen on seuraava askel Roiman ja sen pääomistajan Korona Investin kasvustrategiassa. Roimasta kasvatetaan mittavan kokoluokan kansainvälinen yritys, joka kykenee palvelemaan suurimpiakin yrityksiä valmistavan teollisuuden ja toimitusketjun hallinnan alueilla.

”Kasvu tulee jatkumaan vahvana myös jatkossa”, vakuuttaa Roiman toimitusjohtaja Jukka Ropponen.

Roiman ja Modultekin yhdistyminen merkitsee asiakkaille entistä kattavampaa ja joustavampaa palvelua. Roiman asiakkaat, kuten suomalaiset vientiyritykset, saavat nyt Roimalta tuotteiden elinkaaren hallintapalvelut (PLM) ja tuotetiedon hallintapalvelut (PDM) olemassa olevien tuotannon- ja toiminnanohjauksen sekä sisälogistiikan lisäksi. Tuotehallinta-liiketoiminnan ratkaisut soveltuvat valmistaville sekä teknisen kaupan alan yrityksille.

Tuotehallinta on kriittinen komponentti verkostojen hallinnassa, liiketoiminnan muutostarpeisiin ja kasvuun sopeutumisessa sekä uuden teknologian käyttöönotossa. Valmistavassa teollisuudessa tuotehallinnan ja tuotannonohjauksen reaaliaikainen vuorovaikutus on välttämätöntä.

”Uudet tuotteet ja palvelut täydentävät Roiman palveluita ja tuovat asiakkaillemme entistä suuremman kilpailuedun”, Ropponen lupaa.

Modultekistä tulee Roiman liiketoimintayksikkö, johon kaikki työntekijät siirtyvät vanhoina työntekijöinä Roiman palkkalistoille. Yrityksen kolme omistajaa ja avainhenkilöä tulevat Roiman osakkaiksi ja jatkavat yrityksessä. Liiketoimintayksikön toimipaikka Porissa täydentää Roiman toimipisteverkostoa Suomessa. Roimaan liittyi myös Hollantiin vuonna 2015 avattu tytäryhtiö.

”On hienoa päästä mukaan Roiman kaltaiseen kasvuhakuiseen joukkoon”, toteaa Jukka Salovaara, Roiman tuotehallinta-liiketoiminnan vetäjä.

Roiman brändin alle siirtyvät tuotteet kattavat kaikki tuotehallinnan tasot Engineering PDM:stä PLM:ään sekä kaupallisen tuoteinformaation hallintaan (PIM). Nämä tuotteet ovat Suomen tuotetiedonhallinnan markkinajohtaja Atonin lisäksi SolidPDM ja Codemaster sekä vuonna 2016 julkistettu Product Information Cloud – alusta verkossa tapahtuvaan tuoteinformaation jakamiseen.

 

Roima Intelligence Inc. keskittyy tuottamaan asiakkailleen mitattavaa lisäarvoa tuomalla älykkyyttä toimitusketjuun sekä valmistusprosesseihin. Innovatiiviset laitteet, Teollinen Internet ja älykkäämpi tapa toimia niin logistiikan kuin tuotannon alueilla parantavat kilpailukykyä nostamalla asiakastyytyväisyyttä ja kustannustehokkuutta. Roima auttaa asiakkaitaan kilpailukyvyn ylläpitämisessä ja kehittämisessä tehokkaamman toiminnan ja paremman laadun avulla. Roiman toimipisteet sijaitsevat Espoossa, Porissa, Seinäjoella, Tampereella ja Turussa.

Lisätietoja antaa:

CEO Jukka Ropponen

jukka.ropponen@roimaint.com

+358 400 423 910

The post Teollisen internetin osaaja Roima ja tuotetietoasiantuntija Modultek yhdistyvät appeared first on Roima Intelligence.

Roima kesäpäivä 2016

$
0
0

Ennen kesälaitumille lähtöä vietettiin Roiman kesäpäivää isoimmalla porukalla koskaan. Roimalaiset kokoontuivat Espooseen, jossa vietimme aamupäivän workshopeissa, missä pohdittiin muun muassa Roiman tulevia kehityshankkeita, Roiman imagoa ja yleisiä tulevaisuuden visioita. Älyllisten tehtävien jälkeen olikin aika suunnata ulkoilma aktiviteetteihin sekä sählyareenalle, missä selvitettiin mikä arvotuista joukkueista onkaan Roimin kokoonpano.

KODAK Digital Still Camera

Pelien jälkipyykki alkoi jo matkalla kohti illallista vaikkakin sinisen joukkueen ylivoima oli ollut selkeä, joka näkyi täysin häviöttömässä pelissä. Illallinen oli katettu Tommi´s Kitcheniin Espooseen, jossa Roimalaisia virkistettiin kylmillä urheilujuomilla sekä mahtavalla ruoalla.

Ilta jatkui mukavissa merkeissä ja muiden toimistojen kollegoiden kanssa pääsi viimeinkin vähän vapaamuotoisemmin keskustelemaan. Sinisten joukkueen ylivoiman palkitsemisen lisäksi aamun workshopeista parhaaksi äänestettiin Juha Burtsoffin vetämä ”Roiman imago ja kiinnostavuus työnantajana”. Parasta antia oli kuitenkin kaukaisempien kollegoiden tapaaminen ja yhteishengen luominen, joten kaikki lähtivät kesäpäivästä voittajina.

KODAK Digital Still Camera

Mutta kuten aina urheilusuorituksissa, niin jälkipyykki elää ja Roiman käytävillä mietitään jo lajia seuraavaan koitokseen….

The post Roima kesäpäivä 2016 appeared first on Roima Intelligence.

Tuotannonohjauksen (MES/MOM) Sertifiointikoulutus 26.-27.10.2016

$
0
0

Tuotannonohjauksen (MES/MOM) Sertifiointikoulutus (ISA-95) Helsingissä 26.-27.10.2016

Mietitkö:

    • millä saat parempaa katetta?mesa_recognized_business_logo_small
    • miten pienennät valmistuksen kustannuksia?
    • miten ohjaat tuotantoasi tehokkaammin?
    • miten mittaat tuotantosi tehokkuutta?
    • miten varmistat tuotantosi jatkuvan parantamisen?
    • mikä on Leanin rooli tuotannonohjauksessa?
    • miten saat parhaat tulokset tuotannonohjausprojektista?

 

Järjestämme tuotannonohjauksen sertifiointikoulutuksen, jossa saat vastauksen kysymyksiisi. Koulutus on MES-järjestelmien osalta paras ja ainoita teknologiariippumattomia koulutuksia maailmassa. Kouluttaja toimii alansa huippu Jan Snoeij Alankomaista.

Lisätietoa:
MESA GEP CoA koulutus
MESA (Tuotannonohjauksen globaali järjestö)

Koulutuksesta saa sertifikaatin
Koulutuksesta saa virallisen MESA CoA sertifikaatin. Roima tarjoaa koulutuksen asiakkailleen MESAn Premium Member hintaan 1595 €/hlö. Koulutus on erittäin suosittu ja paikat viedään käsistä. Ole nopea!

Ilmoittaudu koulutukseen sähköpostilla: antti.varis@roimaint.com

Tuotannonohjaus (MES/MOM) Sertifiointikoulutus

The post Tuotannonohjauksen (MES/MOM) Sertifiointikoulutus 26.-27.10.2016 appeared first on Roima Intelligence.


Toiminnanohjaus kurottaa tulevaisuuteen

$
0
0

Useimmiten toiminnanohjauksen fokus on pohjimmiltaan taloushallinnon tarpeissa ja painopiste on jo tapahtuneen kirjaamisessa.Valmistavan teollisuuden tuotannonohjauksen näkökulma on tulevassa. On pystyttävä varautumaan tulevaan tilauskantaan, ennusteen mukaiseen tuotantotilanteeseen ja muutosten vaikutusten ennakointiin.

Valmistavan teollisuuden ERP ulottuu MES-järjestelmien alueelle

Useimmiten toiminnanohjauksen fokus on pohjimmiltaan taloushallinnon tarpeissa. Talousohjaus määrittää toimintatapoja, käytäntöjä ja asioiden käsittelyn tarkkuustasoa: painopiste on jo tapahtuneen kirjaamisessa ja lopulta rivien päätymisellä laskutukseen ja kirjanpitoon.

Tuotannonsuunnittelun tiedontarpeita ei jo tapahtuneen kirjaaminen ratkaise, sillä valmistavan teollisuuden tuotannonohjauksen näkökulma on tulevassa. On pystyttävä varautumaan tulevaan tilauskantaan, ennusteen mukaiseen tuotantotilanteeseen ja muutosten vaikutusten ennakointiin.

Palveleeko toiminnanohjaus tuotantoa, ja miten hyvin? Hyvä ja yksinkertainen mittari järjestelmän käytön tasolle on, onko tuotannon suunnittelussa käytettävä sivujärjestelmiä. Useimmiten apuna on yksinkertaisesti Excel-taulukko, jolla tuotannonsuunnittelu pyrkii hallitsemaan paremmin omat prosessinsa. Lisäksi käytetään taulukkolaskentaohjelman tyyppisiä erillisjärjestelmiä sekä esimerkiksi Access-tietokantaan pohjautuvia sovelluksia.

Toiminnanohjaus avaa näkymiä tulevaisuuteen

Yrityksen ohjausta suunniteltaessa tulisi pyrkiä siihen, että toiminnanohjausjärjestelmä itsessään avaa näkymän tulevaisuuteen. Tilanteen ja muutosten vaikutukset taas olisi visualisoitava numeroviidakosta. Tärkeää on myös välitön palaute suunnitelmamuutosten jälkeen.

Tuotannonsuunnittelun ERP-tarpeet menevät yksityiskohtaiselle tasolle, varsinkin jos pitää pohtia suunnitelmien toteuttamiskelpoisuutta. Muuttujia ovat tuotteen riittävyys, puuteuhkat, resurssien käyttöaste, mitä materiaaleja tarvitaan, millaisia määriä ja milloin. Kaikki tämä on saatava yhteen näkymään, jotta se palvelisi suunnittelijaa.

Miksi toiminnanohjausjärjestelmä ei voisi ulottua MES-järjestelmien (Manufacturing Execution Systems) alueelle? Erillisjärjestelmiin verrattuna yhtenäisen ratkaisun edut ovat merkittäviä. Tärkein asia on tiedonkulku ja ajantasaisuus: kun järjestelmässä julkaistaan jotain, tieto on samalla myös tuotannossa ja ostajalla.

Tilannekuva ja laadunhallinta

Tuotannonohjauksen tiedontarve poikkeaa talousohjauksen vaatimuksista. Olennaista on tilannekuvan muodostuminen tuotannon etenemisen ja ajankäytön kautta.

Toinen merkittävä näkökulma on laadunhallinta. Tuotteen- ja tuotannonseurannan vaatimukset kiristyvät jatkuvasti. Laatuinformaatio – kuten erilaiset tuotantoprosessin aikaiset mittaustulokset tai laatuseurantatiedot – on pystyttävä kirjaamaan suoraan toiminnanohjausjärjestelmään, jolloin erillistiä mittauspöytäkirjoja ei tarvita. Näin kaikki ohjaamisen kannalta tärkeä informaatio on helposti kaikkien saatavilla.

Sähköiset kirjaamiset tiedon syntypaikalla ovat erityisen tärkeitä elintarviketeollisuuden kaltaisilla toimialoilla, joissa raaka-aineen alkuperä ja jäljitettävyys ovat kriittisiä tietoja. Tietojen kerääminen jälkikäteen on vähintäänkin hankalaa, jollei mahdotonta. Kestävän kehityksen vaatimukset edellyttävät, että seuranta on järjestetty koko globaalissa tuotantoketjussa.

Tieto tuotannon etenemisestä on merkittävää palautetta tuotannon suunnittelulle: se kertoo reaaliaikaisesti, voidaanko annetut lupaukset pitää. Ajantasainen tieto palvelee yrityksessä monta muutakin toimijaa, etenkin monitoimipaikkaisissa ja kansainvälisissä yrityksissä, joissa toimiston ja verstaan välinen tiedonkulku ei voi perustua jatkuviin henkilökohtaisiin kontakteihin.

Vaihtoehtona erikoisjärjestelmä

Sekä taloushallinnon, tuotannonsuunnittelun että tuotannon tarpeita palveleva ERP voi monessa yrityksessä olla mahdoton ratkaisu, monestakin syystä. Tällöin on hyväksyttävä, että taloushallintopainotteista perusjärjestelmää täydennetään tuotannonsuunnitteluun ja –ohjaukseen erikoistuneella järjestelmällä.

Lean System voi palvella tuotannonsuunnittelun ja -ohjauksen alueella myös erikoisjärjestelmänä (MOM – Manufacturing Operations Management). Olemme pyrkineet siihen, että Lean System toimisi operatiivisen toiminnan ohjauskeskuksena, joka auttaa näkemään tulevaisuuden aikaisemmin ja tarjoaa tarkempia tietoja toiminnan suunnittelun ja toteutuksen avuksi.

Olli Kanerva

The post Toiminnanohjaus kurottaa tulevaisuuteen appeared first on Roima Intelligence.

Talous astuu yhä lähemmäs tuotantoa

$
0
0

Kirjanpito on teollisuuden tuotannolle etäinen asia, monesti jopa hieman harmillinen. Insinöörin mielestä se ei ainakaan helpota arkea.

Bodil Granskog

Lähemmäs tuotannon lattiatasoa mentäessä talouden seurannan tarpeet ovat käytännönläheisiä. Valmistavan teollisuuden laskentatarpeet eivät liity niinkään välttämättömään raportointiin, vaan tunnuslukuihin, jotka auttavat toiminnan ohjauksessa: suunnittelussa, ennakoinnissa ja kannattavuuden ja kustannusten mahdollisimman ajantasaisessa hallitsemisessa.

Käytännönläheisen, ohjausta tukevan taloustiedon tuottamisen pitää olla normaalia rutiinia – tiedon on tällöin synnyttävä kuin itsestään, tuotannonsuunnittelun ja -hallinnan sekä muiden prosessien myötä. Teollisuudessa haasteena on se, että mittarit ovat kovin erilaisia: tapoja seurata on varmasti yhtä monia kuin yrityksiäkin. Toisessa ääripäässä keskeisintä on ostojen ja varaston hallinta, työvoimavaltaisissa prosesseissa kannattavuus optimoidaan hallitsemalla tehtyjä työntunteja.

Mitä tämä merkitsee tietojärjestelmälle? Sen on palveltava joustavasti monimuotoisia tarpeita, kirjanpitojärjestelmän tarkkuuteen ei tarvitse yltää, mutta varaston ja laskujen on täsmättävä.

Tukea ilman ulkoisen laskennan rajoitteita

Kirjanpito ja reskontra ovat hyvin määrämuotoisia ja säädeltyjä prosesseja. Lean Systemillä toteutettu MOM – Manufacturing Operations Management – palvelee rajapintojen kautta ongelmitta myös yrityksen taloushallintoa ja sen järjestelmiä, esimerkiksi konsernitason ERPiä.

Talouden seuranta sisäisen laskennan työvälineillä on siis pystyttävä virittämään siten, että se tukee toimintaprosesseja, mutta ilman ulkoisen laskennan rajoitteita. Esimerkiksi projektiliiketoiminnassa budjetti ja toteutumat ovat projektipäällikön vastuulla, mutta sen jälkeen niistä ottaa kiinni talousosasto, joka vie tiedot lopulta kirjanpitoon.

Projektilaskennan, tuotteiden kannattavuuslaskennan ja ostotoimintojen kustannusseurannan kaltaisten rutiinien lisäksi on aina tarvetta myös ad hoc -raportoinnille. Tarve voi koskea esimerkiksi pikaista erilaisten mahdollisuuksien vertailua tai eri vaihtoehtojen simulointia. Tällöin tarvitaan käyttöliittymä, joka tukee nopean tiedonhaun tarpeita ja mekanismeja.

Jälkilaskennasta ennakointiin

Viime vuosina ajattelu on kääntynyt yhä enemmän raportoinnista ja seurannasta ennakointiin, etenkin kone- ja laitevalmistajien parissa. Aiemmin keskeisin mittari oli jälkilaskenta, joka on yhä tärkeä, mutta nyt tuotannonsuunnittelussa katsotaan peräpeilin lisäksi myös eteenpäin.

Tuotannonsuunnittelun ja talousseurannan kehittäminen ei voi olla kokonaan it- tai talousosaton harteilla. Hyvä lopputulema edellyttää, että käyttäjät, varsinaiset tiedon tuottajat otetaan vahvasti mukaan jo suunnitteluvaiheessa. Meillä on erittäin myönteisiä kokemuksia prosesseista, joissa jo demoihin on osallistunut monipuolinen joukko, jota kautta koko joukolle on jalkautunut ajatus ja halu yhteen hiileen puhaltamisesta. Kun meitä kuunnellaan, voimme vaikuttaa itse työkaluun, jota sitten käytetään kymmeniä vuosia.

Useimmat toiminnanohjausjärjestelmät ovat syntyneet taloushallinnon ERP-ohjelmistojen pohjalta, joiden ympärille on kehitetty ohjausta tukevia ominaisuuksia. Lean Systemin kehityksessä on lähdetty filosofisesti toisesta suunnasta, ohjaus edellä. Ohjausta tukeva, ajantasainen taloustieto on hyödyksi kaikille.

The post Talous astuu yhä lähemmäs tuotantoa appeared first on Roima Intelligence.

Tuotetieto on nyt Roimasti tärkeämpää!

$
0
0

Kesälomien alla pääsin mukaan mielenkiintoiseen järjestelyyn, jossa tuotetiedonhallintaa vietiin mukaan isompaan kokonaisuuteen. Jo kesän aikana on lamppuja syttynyt monessa paikassa, kun on ymmärretty, mitä hyvä tuotetieto merkitsee varastonhallinnassa,valmistuksenohjauksessa ja IoT:ssä – myyntitoiminnoista puhumattakaan.

Sisälogistiikkaongelmia kymmeniä vuosia ratkaisseet kaverit heräsivät siihen tosiasiaan, että he paikkailevat tuotetietoja logistiikkaprosesseissa (milloin milläkin työkalulla SQL:stä jeesusteippiin), ja olisi mieletön etu, jos niihin ongelmiin puututtaisiin jo yläjuoksulla, kun tieto lähtee liikkeelle.

ERP ratkaisee kaiken?

siilot
Järjestelmät toimivat omissa siiloissaan, omalla datalla

Toisaalta surullista todeta, kuinka paljon edelleen eri järjestelmät toimivat omissa siiloissaan, omalla datallaan. Isot ERP-toimittajat eivät tätä asiaa ratkaise yhtään paremmin – ehkä jopa huonommin. Transaktiohin ja konsernin konsolidointiraportointiin kehitetyt järjestelmät käsittelevät liiketoimintaobjekteja ainoastaan em. draivereiden pohjalta. Ne jättävät aukon syvällisempään asiakastiedon käsittelyyn, lattiatason työnohjaukseen tai tällä foorumilla erityisen kiinnostuksen kohteena olevaan tuoteinformaatioon. Jos isot nimeltä mainitsemattomat ERP-toimittajat samalla tekevät täydentävien järjestelmien integroinnin hankalaksi teknisesti tai lisenssipoliittisesti, ei tästä hyödy kukaan – ei ainakaan asiakas.

Omakin ymmärrys on jo lyhyellä matkalla laajentunut Roimasti ja uusia kolmikirjaimisia lyhenteitä, joita aiemmin en ollut kuullutkaan, on noussut kahvipöytäkeskusteluihin. Yllättäen ERP-scopen ulkopuolelta löytyy paljon erillistoimintoja, joihin tarvitaan omia järjestelmiä – on mommia (MOM), messiä (MES), vemssiä (WMS), ym. mutta yllättäen ja pyytämättä kaikissa järjestelmissä käsitellään tuotetietoa ja se tulee ”jostain” milloin missäkin muodossa, tai jos ei tule, niin naputellaan itse.

Varastopaikka vs. varastointiperuste

Todella mielenkiintoinen havainto on se, että nimikkeen varastopaikka on tyypillinen ERP- attribuutti – tämän kaikki ymmärtävät.

tuotetietomaster
Tuotetieto on yhdistävä tekijä

Mutta mikään olemassaoleva järjestelmä ei tallenna esimerkiksi varastointiperustetta – eli onko tuote räjähdysherkkä tai helposti syttyvä, mitkä ovat varastointidimensiot, ABC-luokka tai esim myyntiaika.

Näitä tietoja tarvitaan, jotta varastologistiikkaa päästään optimoimaan!

Varastopaikkaa joudutaan, tai sitä kannattaa, vaihtaa monistakin syistä. Esimerkiksi, kun jonkun tuotteen myyntiaika on päättymässä, kannattaa tuote sijoittaa toimituskeskuksessa lähelle lähtöporttia. Jos nimikkeestä tiedetään vain varastopaikka, joku joutuu tekemään paljon turhaa työtä uuden varastopaikan määrittelemiseksi.

Olen saarnannut tuotetiedon roolista liimana eri prosessien ja järjestelmien välillä pitkään. On mahtavaa huomata, mikä potentiaali sillä todellisuudessa on!

ICT Standard Forumin julkaisema informaatioarkkitehtuurimalli alkaa purra myös käytännössä. Viime aikoina olen jo kuullut julistuksia, että yritysintegraatioon tai järjestelmähankkeeseen mennään data edellä, mikä kuulostaa aika vallankumoukselliselta tietohallintojohtajien suusta kuultuna.

Ja lopuksi Mattia ja Teppoa siteeraten: Kaiken takana on nai… eikun siis… nimike!

-PDM Preacher

jukka-salovaara
Jukka Salovaara, Sales Director, Roima Intelligence Inc

The post Tuotetieto on nyt Roimasti tärkeämpää! appeared first on Roima Intelligence.

Roimaa tarjontaa Logistiikkamessuilla

$
0
0

logistiikkamessut

Tule tapaamaan Suomen kokenein sisälogistiikan asiantuntija Tampereella 13.-15.9. Logistiikkamessuilla!

Roiman FidaWare-ratkaisujen avulla ohjaat tehokkaasti sisälogistiikkaa –  vaikutuksia on helppo seurata, raportoida ja edelleen kehittää.

30 vuoden aikana olemme saaneet todistaa, miiten älykäs ja helppokäyttöinen varastonhallintajärjestelmä on parantanut yritysten kannattavuutta. Tuloksena on ollut konkreettisia, rahassa mitattavia hyötyjä.

Tule poikkeamaan ständille C 1140, niin kerromme mielellämme lisää!

The post Roimaa tarjontaa Logistiikkamessuilla appeared first on Roima Intelligence.

Selkeyttä toimintaan ja toimitusketjuun

$
0
0

alihankintaVuoden kolme tärkeintä päivää – Alihankintamessut Tampereella 27.-29.

Tänä vuonna messujen pääteemat ovat Digitalisaatio ja Johtaminen. Molemmat teemat vaikuttavat yrityksen jokapäiväiseen tekemiseen ja menestykseenkin. Siksi jatkuva kehittäminen on enemmän kuin tarpeen.

Roiman filosofiana on pitää asiat yksinkertaisina: Tee tuotannosta selkeämpää – Pysy askeleen edellä – Palvele odotukset ylittäen. Kerromme mielellämme, miten Roiman ratkaisut ja palvelut käytännössä voivat auttaa Sinunkin yritystäsi selkeämpään toimintaan ja parempaan kannattavuuteen!

Nähdään Roiman osastolla D197, tervetuloa!

The post Selkeyttä toimintaan ja toimitusketjuun appeared first on Roima Intelligence.

Roima 600Minutes Supply Chain -tapahtumassa 20.9.

Sisälogistiikka 2016 -palkinto Altia Oyj:lle – tehokkuutta ilman suuria investointeja

$
0
0

csomtpjxyaevzhg

Tampereen messujen tapahtumakokonaisuuden avajaisissa jaettiin Sisälogistiikka 2016 -tunnustus, joka luovutetaan vuosittain sisälogistiikan alueella ansioituneelle yritykselle tai hankkeelle. Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry:n myöntämän tunnustuksen sai Altia Oyj, joka valmistaa, markkinoi, myy, vie ja tuo maahan alkoholijuomia. Palkinnon vastaanottivat Altian logistiikan kehityspäällikkö Pekka Molarius, logistiikkapäällikkö Tuomas Akkanen sekä logistiikkasuunnittelijat Veli-Mikko Ikonen ja Antti Marmo. Palkintovaliokunnan mukaan Altia on kehittänyt tuotannon tehokkuutta sekä sisälogistiikan kustannustehokkuutta merkittävästi ilman suuria rahallisia investointeja. Tavaravirtoja on järkeistetty, varaston toimintamalleja javarastointitapojamuutettu, hukkapinta-ala on minimissä ja varastoinnin käytössä olevia kuutioita on lisätty ilman, että seiniä on siirretty.

Lisätietoa: www.logy.fi

The post Sisälogistiikka 2016 -palkinto Altia Oyj:lle – tehokkuutta ilman suuria investointeja appeared first on Roima Intelligence.


Tuotannonohjauksen ammattilainen – sertifioi osaamisesi!

$
0
0

Roima is the only MESA Recognized Business in FinlandKaikki haluavat ohjata tuotantoaan tehokkaammin, mutta onko se selvää, mikä on paras tapa tehokkuuden mittaamiseen?

Olipa yritykseenne sitten tulossa tuotannonohjausprojekti tai jos haluatte varmistaa tuotannon jatkuvan parantamisen, tämä koulutus on teille: Tuotannonohjauksen MES/MOM-sertifiointikoulutus Helsingissä 26.-27.10.

Koulutus on MES-järjestelmien osalta paras ja ainoita teknologiariippumattomia koulutuksia maailmassa. Kouluttajana toimiva Jan Snoeij Alankomaista on kansainvälisesti tunnustettu alan huippuasiantuntija.

Lisätietoa: MESA (Tuotannonohjauksen globaali järjestö)

Roima tarjoaa koulutuksen nyt MESAn Premium Member hintaan 1595 €/hlö. Koulutuksesta saat virallisen MESA CoA sertifikaatin. Varmista, että mahdut mukaan ja ilmoittaudu nyt!

Ilmoittautumiset sähköpostitse: pia.reiman@roimaint.com

Tervetuloa koulutukseen, joka maksaa itsensä nopeasti takaisin – tulet nimittäin oppimaan, miten pienennät valmistuksen kustannuksia ja teet parempaa katetta!

Jan Snoeij

The post Tuotannonohjauksen ammattilainen – sertifioi osaamisesi! appeared first on Roima Intelligence.

Mikä tekee Roimasta kiinnostavimman toimitusketjun tehostajan?

$
0
0

Helsingin Messukeskuksessa vietettiin syyskuun lopulla mielenkiintoinen tapahtuma toimitusketjun hallinnan ympäriltä; Management Events järjesti 600 Minutes Supply Chain -verkostoitumistapahtuman laadukkaine keynote-esityksineen. Paikalla olivat Suomen johtavat toimitusketjun ja tuotannon tehostamiseen fokusoituneet yritykset – niin toimittajien kuin yli 300 kutsuvieraan osalta.

Roima toi jälleen paikalle vankan joukon asiantuntijoita. Iloksemme uusi Roima herätti suurta mielenkiintoa! Saimme päivän aikana käydä huippumäärän keskusteluja toiminnanohjauksesta, sisälogistiikasta, tuotetiedonhallinnasta sekä tuotannonohjauksesta. Management Events koordinoi kaikki tapaamiset, ja palkitsi roimalaiset Jukan, Antin ja Ollin, jotka veivät peräti kolmoisvoiton henkilökohtaisissa tapaamismäärissä.

Miksi Roima eroaa niin suuresti muista alan toimijoista?

Toimittajakumppanit sekä tapahtuman järjestäjä ihmettelevät vuodesta toiseen, mikä on roiman houkuttelevuutemme salaisuus.

”ROImassa asiakkaita kiinnostaa ennen kaikkea osaaminen ja vahva asiakkaan toiminnan ymmärtäminen. Keskitymme toimitusketjun ratkaisuihin, jotka tukevat yrityksen tuotantostrategiaa ja tuottavat lisäarvoa asiakkaille, jolloin käytettävät teknologiat ovat toissijaisia. Asiantuntijamme osaavat puhua tuotannon kieltä ja etsiä kokonaisuutta tukevat parhaat toimintatavat. Tänä vuonna suurta kiinnostusta herätti tuotetiedonhallinnan liittyminen osaksi Roimaa. Tuotetiedon ja elinkaarenhallinta on tehokkaan toimitusketjun hallinnan ja optimoinnin edellytys”  kertoo myyntijohtaja  Juha Burtsoff Roimasta.

Mikä yhdistää menestyviä yrityksiä? Näin Juha siihen vastaa.

The post Mikä tekee Roimasta kiinnostavimman toimitusketjun tehostajan? appeared first on Roima Intelligence.

Kuinka 1920 rakennettu laite liitetään internetiin?

$
0
0

Roiman ja Trelabin yhteistyö toi markkinoille kauan kaivatun innovaation teollisuusyrityksen automaattiseen tiedonkeruuseen.

Roiman Juha Burtsoff ja Trelabin Mika Parikka julkistivat 2016 Alihankintamessujen stagella uuden ratkaisun tuotantolaitteiden tiedonkeruuseen. Jatkuva parantaminen edellyttää kehittynyttä automaattista tiedonkeruuta, jonka rakentaminen olemassa olevalle eri-ikäiselle laitekannalle on usein kallista tai jopa mahdotonta. Tällainen ratkaisu on aiemmin ollut lähes mahdoton toteuttaa kannattavasti. Roiman ja Trelabin ratkaisu on usein perinteisiä ratkaisuja edullisempi. Ratkaisu integroi Trelabin sensorit ja pilviratkaisut, Roiman MES-ratkaisut sekä asiakkaan ERP-järjestelmän, joka suurissa yrityksissä on usein SAP. Ensimmäiset toteutukset ovat jo toiminnassa.

Roiman Burtsoff ja Trelabin Parikka
Roiman Juha Burtsoff ja Trelabin tj. Mika Parikka Alihankintamessujen päälavalla

The post Kuinka 1920 rakennettu laite liitetään internetiin? appeared first on Roima Intelligence.

Roimaa innovointia Ponssen Hack the Factory -viikonlopussa

$
0
0

ponsse-122Ponssen isännöimässä Hack the Factory ‑innovointitapahtumassa 7.–9.10. kuultiin monia hienoja ideoita metsäkonetehtaan toiminnan kehittämiseksi. Roimaa edustamassa oli kuusi kekseliästä osaajaa.

 

 

Team ROI miners: Sasu, Otso ja Aki
Team ROI miners: Sasu, Otso ja Aki

Viime torstaina työpäivän päätteeksi roimalaiset Otso, Sasu, Aki, Jussi, Antti ja Camilla lastasivat minibussin täyteen piuhoja, vempaimia ja härveleitä, starttasivat moottorin ja suuntasivat nokan kohti Pohjois-Savoa. Päämääränä oli Vieremä, ja siellä metsäkonevalmistaja Ponssen tehdas. Perjantai-aamuna tehtaan auditoriossa vilisi keltaisiin huppareihin sonnustautuneita hakkereita, kun Ponssen historian toinen hackathon-innovointitapahtuma, Hack the Factory, pyöräytettiin käyntiin.

 

team-eldar
Team Eldar: Jussi, Camilla ja Antti

Tämänkertaisen hackathonin tarkoituksena oli ideoida uusia teknologisia ratkaisuja tehostamaan Ponssen tehtaan ja tavarantoimittajien toimintaa ja parantamaan niiden materiaali- ja tietovirtoja. Kolmipäiväisen tapahtuman aikana kehittäjätiimit tutustuivat Ponssen tiloihin, ihmisiin, toimintaan ja kumppanuusyrityksiin ja suunnittelivat havaintojensa pohjalta toinen toistaan hienompia ratkaisuja isäntäyrityksen tarpeisiin. Kaikkiaan tapahtumaan osallistui kymmenen joukkuetta.

 

Viikonlopun tunnelmat olivat erinomaiset, ja Roiman ryhmässä ideoitiin, pähkäiltiin, puurrettiin, naurettiin ja koodailtiin hyvässä hengessä. Kokemus kirvoitti runsaasti uusia ajatuksia, ja Roima pääsi tuomaan monipuolista osaamistaan esille. Tiivistettynä: Kannatti käydä!

Erityiskiitokset tapahtuman isäntäyritykselle Ponsselle sekä Industryhackin tiimille.

#industryhack #hackthefactory

The post Roimaa innovointia Ponssen Hack the Factory -viikonlopussa appeared first on Roima Intelligence.

Katse yrityksen IoT-strategiaan 2.11.

$
0
0

IoT signKeskiviikkona 2.11. Helsingin Crowne Plazaan kokoontuu ajan hermolla olevaa liiketoiminta- ja teknologiajohtoa. Management Eventsin järjestämän Internet of Things -tilaisuuden aiheena on yrityksen IoT-strategia ja sen vaatimat teknologiainvestoinnit. Osallistujille on tarjolla inspiroivia puheenvuoroja, jotka valaisevat menestyvien yritysten, kuten Koneen, Lassila & Tikanojan sekä Eforan Teollisen internetin käytäntöjä.

Tänä päivänä IoT on jo todellisuutta niin kunnossapidon kuin digitaalisten ratkaisujen kehittämisessä. IoT on osaltaan rakentamassa ekosysteemejä, jotka toimivat uuden arvonluonnin lähteinä.

Roima Intelligence on mukana tapahtumassa, koska me ymmärrämme teollisuuden toimintaympäristön, haasteet ja mahdollisuudet. Toimintamme tavoite on auttaa asiakkaitamme nostamaan omaa kannattavuuttaan. Operatiivisen tehokkuuden ja jatkuvan parantamisen yhtenä edellytyksenä on reaaliaikainen tiedonkeruu IoT:n avulla.

Pystymme toteuttamaan asiakkaillemme konkreettisia hyötyjä tuottavia ratkaisuja teknologiariippumattomasti koko Teollisen Internetin sovellusalueella. Ratkaisujamme käyttävät edelläkävijät kuten Outotec, Valmet Automotive, Atria ja Kaptas. Saammeko olla Sinunkin yrityksesi tuottavuuskumppani?

The post Katse yrityksen IoT-strategiaan 2.11. appeared first on Roima Intelligence.

Viewing all 255 articles
Browse latest View live